NAjwięcej osób przechodzi na wegetarianizm z powodów etycznych, czasami wystarczy im krótki film o zabijaniu, jak np. Meat your Meat PETY, czasami nawet mniej. Znam osobiście 4 osoby, które przeszły na wegetarianizm/weganizm po obejrzeniu Szokującego filmu o zabijaniu świń. Wiele jest też racji w powiedzeniu Paula McCartneya: "Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem."
:exclam: Spróbujcie spokojnie obejrzeć ten film, albo pokażcie go komus kto uważa, że w zabijaniu zwierząt w rzeźniach nie ma niczego złego.
http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=agri_long&Player=wm&speed=_med
eeehhh.. 🙁 to musialo byc cos okropnego:( uczucia tych zwierzat swietnie oddaje pioisenka Włochatego: "zjedz dziecko"
"Kiedy Matka Dała Życie Dziecku
Wszyscy Chórem Krzyknęli "Dobra Robota"
Ale Matka Nie Powiedziała Słowa
Ponieważ Była Niema
Kiedy Dziecko Miało Kilka Dni
Jego Usta Zaczęły Pić Wodę
Niewinne Dziecko
Miało Wkrótce Iść Na Rzeź
Kiedy Miało Zaledwie Dwa Tygodnie
Postawili Je Na Wagę
A Stamtąd Wcisnęli Do Drewnianej Skrzyni
Szybko Zamknęli Stalowymi Gwoździami
Zabrali Dziecko Do Miejsca
Ściany I Posadzka Wyłożone Białymi Kafelkami
Pokryte Zakrzepłą Krwią
I Zwierzęcymi Odchodami
Wywlekli Dziecko Ze Skrzyni
Na Pokrwawioną Ziemię
I Kiedy Wstrząsy Przeszły Przez Nie
Nie Mogło Wydobyć Głosu
Powiesili Dziecko Za Nogi
Na Ruchomym Łańcuchu
Ale Nikt Tego Nie Zatrzymał
Bo Tam Nikt Nie Pyta O Ból
Dziecko Podróżowało Do Góry Nogami
Aż Napotkało Krwawy Nóż
I Kiedy Nóż Zatopił Się W Nim
Ono Rozstało Się Z Życiem
Dziecko Wisiało Tam Bez Ruchu
Jego Wnętrzności Płynęły Pod Nim
Powodu Swojej Nagłej Śmierci
To Dziecko Nigdy Się Nie Dowie
Zdarli Skórę Oczyszczając Jego Grzbiet
I Rozrąbali Go Na Pół
Chcesz Poznać Powód Jego Śmierci?
Ten Powód To Cielęcy Gulasz"
....
Hejka.....to wszystko, to cerpienie zwierząt w każdej części świata mnie rozwala i przerasta...nie mogę oglądać tych filmików bo ryczę strasznie...wiem że to nic nie da, że użalam się nad sobą, a one przeżywają koszmar mi. w rzeźniach....Brak słów i morze łez 🙁
Jesli chodzi o weterynarię to mam znajomą, która jest weterynarzem w schronisku dla zwierzaków, w którym jestem wolontariuszką..... i ona opowiadała mi o swoich studiach i mówila ze ODMÓWIŁA ZAJĘĆ W RZEŹNI..., i spokojnie nie musiała tego wszystkiego oglądać...Dodam ze studiowała w warszawie, w której podobno doskonale przygotowują do zawodu...tak wiec nie wiem.....Pozdrawiam wszystkich wege!!
Jesli chodzi o weterynarię to mam znajomą, która jest weterynarzem w schronisku dla zwierzaków, w którym jestem wolontariuszką..... i ona opowiadała mi o swoich studiach i mówila ze ODMÓWIŁA ZAJĘĆ W RZEŹNI..., i spokojnie nie musiała tego wszystkiego oglądać...Dodam ze studiowała w warszawie, w której podobno doskonale przygotowują do zawodu...tak wiec nie wiem.....Pozdrawiam wszystkich wege!!
nie sadze,zeby to bylo mozliwe..nikt na to nie pozwoli,bo po wetetynarii niektorzy pracuja w rzezniach i studia maja obowiazek kazdego do takiej pracy przygotowac,sa zaliczenia w rzezni itd.watpie,zeby komus sie udalo to ominac..no chyba ze praktyki wakacyjne-to juz co innego,bo to zalezy od rzezni nie od uczelni,a w rzezniach czesto jak nie chcesz chodzic to nie chodzisz.
Obejrzałam film.... tzn. początek, bo reszta była męczarną. Dla mnie i dla tych biednych zwierząt. I znowu nasuwa mi się retoryczny pytanie: dlaczego ludzie są tacy bezuczuciowi i bezwględni? Ehh.... Okropne, czasem wydaje mi się, że bardziej lubię zwierzęta niż ludzi.
😡
bozee! oglądałam ten film.. ii... przy krowie.. chyba..... dostalam histerii..boze, cala sie trzese i juz wiem o czym mówili ci ludzie, o czym mowilas, buu... zasłoniłam oczy i szybko wyłączylam ten film.
ukrylam twarz w dloniach.
mam niecałe 13 lat co ja moge zrobic zeby tak nie było?! ja sie wstydze ze jestem czlowiekiem i nie moge uwierzyc ze przez caly ten czas o niczym nie wiedzialam. moi rodizce mowili ze teraz robi sie to humanitarnie, ze są wymogi, unia, te sprawy... a teraz zaczynam juz to brac powazniej i CHCe, MUSZE!!!!!!! cos z tym zrobic... prosze powiedzcie jak moge im pomóc!!
prosze....
ten film jest przerazajacy !!! Przymierzalam sie tydzien czasu zeby go zobaczyc ( wczesniej tylko 10 sekund wytrzymywalam) ,ale teraz sie zaparlam i zobaczylam dosc kawalek .
Jak tak mozna , to sie nie miesci w glowie ,te biedne zwierzatka sa traktowane jak jakis towar ,przeciez k.... one czuja ,boli je bardzo czy te s.... nie moga sobie wyobrazic tego bolu ??? Nie ma innego sposobu zabijania ? Czy trzeba je az tak meczyc i zwrodzcie uwage jak niektore z nich dlugo sie meczyly i wyly z bolu . Nie ma slow by okreslic co teraz czuje .
Frida19 napisala : " Okropne, czasem wydaje mi się, że bardziej lubię zwierzęta niż ludzi."
Ja tego Frida jestem pewna , One nigdy by nie zrobily czegos tak strasznego dla nas .
[edytowane 5/5/2006 od Aldona]
Ja obejrzałam prawie połowę, ale i tak nie dotrwałąm do końca...to jest okrpone, jak można im tak poprostu podcinać te gardła i patrzeć jak one się męczą?!!Zielona, myślę, że wielu ludzi myśłi podobnie jak Twoii rodzice, myślą, ze teraz te zwierzęta mają lepiej, dlatego trzeba wszsytkich uświadamić jak jest naprawdę, ja jednej kol.pokazałm parę filmów i już jest wege:D, więc może czasem wystarczy taki drobny gest??Jeden wege, więcej,jedno życie krówki ocalone...
Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja