Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

świnka morska na wigilijnym stole...  

RSS

Olla
 Olla
bywalec
22/12/2008 4:45 pm  

Ludzie naprawde sa dziwni. Ale nie biorą pod uwagę, że zwierzę jak i człowiek ma prawo do życia i realizacji swojego powołania.

kto zarządził, że powołaniem zwierzat jest zjadanie ich przez człowieka?

http://wp.tv/i,Swinka-morska-na-wigilijnym-stole,mid,209055,klip.html?ticaid=572ff

OdpowiedzCytat
krysia
bywalec
23/12/2008 1:38 am  

Biedne zwierzęta!Ile ich musi zginąć aby ludzie mogli obchodzić święta 😡

http://www.facebook.com/group.php?gid=132280573466144

OdpowiedzCytat
pawel747
bywalec
23/12/2008 6:37 pm  

Nie działa mi ten link, ale chyba domyślam się, o co chodzi - słyszałem, że w Peru te zwierzątka są przysmakiem... 😡
Ludzie mają fantazję, ech. Z innych podobnych "ciekawostek" - słyszałem, że między innymi dlatego w Polsce i naszej części Europy jest tak mało żółwi (które były tu kiedyś całkiem pospolite), że były traktowane tak samo jak ryby (pływa w wodzie -> nie mięso -> wcinamy co piątek), ale swoją drogą - byłbym wdzięczny, jeśli ktoś, kto jest w temacie bardziej obeznany, mógłby to potwierdzić.

edit:
poszperałem i mam takie coś w odpowiedzi na moje własne zapytanie:
http://www.ultramontes.pl/o_postach.htm

1. Post jakościowy polega na wstrzymaniu się od mięsa i rosołu (ius ex carne); nie zabrania pożywania jaj, nabiału i rozmaitych przypraw (condimenta) nawet z tłuszczu zwierzęcego (kan. 1250).

Nie wolno pożywać mięsa, tj. tego wszystkiego, co z natury swej, ze zwyczaju lub z powszechnego mniemania ludzi zalicza się do mięsa; [u]wolno natomiast jeść ryby oraz żyjątka o zimnej krwi, które zwykły przebywać w wodzie, np. żaby, ślimaki, żółwie itp.[/u] Co się tyczy pożywania mięsa ptaków wodnych, opinie autorów są podzielone; wobec tego należy stosować się do zwyczaju danej okolicy.

[edytowane 23/12/2008 przez pawel747]

OdpowiedzCytat
assasello987
bywalec
04/01/2009 7:21 pm  

a gdzies tam na swiecie przysmakiem są oczy fok

OdpowiedzCytat
Princess_Leia
bywalec
26/02/2009 11:42 pm  

to jest chore.
właśnie z tego powodu, nigdy, przenigdy nie pojadę do tego kraju.
mam w domu 2 świnki morskie i uważam, że to jest okropne.
wiem również, że w jakimś kraju PSY są przysmakiem.
ludzie powariowali. 😮

sky's the limit.

OdpowiedzCytat
JankeS
bywalec
26/02/2009 11:57 pm  

to tylko kwestia uwarunkowań kulturowych...przecież są na świecie takie miejsca, gdzie nikt nie pomyślałby o tym, że można jeść mięso krów czy świń, a u nas sami wiecie... Czy jest jakaś różnica między psem/świnką m./krową/świnią? - dla mnie w tej kwestii żadna, po prostu przyzwyczailiśmy się do tego że piesków się nie je, ale za to świnki już tak 😡

OdpowiedzCytat
assasello987
bywalec
05/03/2009 1:57 am  

zgadzam sie! co za roznica czy swinka morska czy taka zwykla, czy pies czy krowa?

OdpowiedzCytat

Praca