Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

PETA: Lipton prowadził okrutne testy na zwierzętach  

RSS

MassMurder
bywalec
28/12/2010 4:43 pm  

Organizacja PETA ujawniła, że na zlecenie firmy Lipton wykonywano eksperymenty na zwierzętach tylko po to, aby korporacja mogła na opakowaniach swoich produktów podawać informacje o zdrowotnych właściwościach herbaty.

Jak informuje serwis ekonsument.pl, ujawnione przez PETA praktyki wiwisekcyjne prowadzone były na kilku różnych gatunkach, między innymi:

Króliki poddawane były tak dobranej wysokotłuszczowej diecie, aby wywoływana ona u nich zatory arterii. Później wprowadzano do ich diety herbatę, aby sprawdzać, czy ich stan zdrowia się poprawi. Eksperymenty kończono uśmiercaniem królików.

Z kolei szczurom serwowano dietę wysokocukrową, dobraną w sposób zagrażający zmianom w mózgu – tylko po to, by później sprawdzać, czy podawanie im herbaty może przed takimi konsekwencjami chronić. Innym szczurom wstrzykiwano herbatę poprzez punkcję. Również szczury pod koniec eksperymentów były zabijane.

Wiwisekcji według Ekonsumenta i PETA poddawano też prosięta, które infekowano bakteriami E.coli, by sprawdzić na ile herbata może powstrzymać takie skutki zarażenia, jak utratę płynów i biegunkę. Z doniesień PETA wynika też, że w trakcie eksperymentów dochodziło tez do rozcinania jelit żywych zwierząt.

Lipton to marka należąca do korporacji Unilever.

Żródła:
Centrum Inforacji Anarchistycznej
Ekonsument.pl:

made in CYRK ZALEWSKI http://www.youtube.com/watch?v=7LIcLdYv8rg

OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
28/12/2010 4:55 pm  

dyskusja na ten temat toczy sie w watku "nietestowane na zwierzętach"

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce

OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
28/12/2010 4:58 pm  

Myślę, że bardziej restrykcyjne osoby zainteresuje, że do unilevera oprócz liptona należą też:
-algida,
-amino,
-delma,
-flora,
-hellmanns,
-kasia,
-knorr,
-rama,
-saga.
Oraz wiele innych marek kosmetycznych i środków czystości których nie będę wymieniać bo to większość osób interesujących się testowaniem już wie (korzystając z list ok) a jak nie wie:
http://www.unilever.pl/

OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
28/12/2010 5:51 pm  

off top: zawsze można ładnie poprosić Admina o przeniesienie postów, żeby wszystko było w jednym miejscu, bo temat, tak mi sie wydaje, jest dość ważny

[edytowane 28/12/2010 od Blueberry]

Trawożerca

OdpowiedzCytat
Katherine_Company
początkujący
22/01/2011 6:19 pm  

Moja ciocia pracuje w Unileverze, to kuzynka mojej babci ale ostatnio się obraziła. Wątpię by coś wiedziała, spytać mogę, ale tak jak pisałam obraziła się i nie wiem czy odpisze.

OdpowiedzCytat
waris
bywalec
31/01/2011 9:31 pm  

właśnie dostałam maila od pety,że firma Unileveral przestała stosować testy na zwierzętach chodzi herbatę !!

[edytowane 31/1/2011 od waris]

OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
31/01/2011 9:50 pm  

Rzeczywiście, na ich oficjalnej stronie też jest informacja

Trawożerca

OdpowiedzCytat
waris
bywalec
31/01/2011 9:55 pm  

tylko szkoda,że inne produkty dalej stosują może kiedyś zmądrzeją!!!!ale jakoś nie przekonuje mnie ta informacja do kupowania ich herbat!

OdpowiedzCytat
sublime86
bywalec
31/01/2011 11:40 pm  

na szczęście nie kupuję żadnych produktów z Unilevera...

OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
01/02/2011 12:38 am  

Przestraszyli się bojkotu konsumenckiego, ha!
Niestety już im to nie pomoże. Mniej nie przekonają do siebie.
Poza tym prawdę Waris podaje, że na innych produktach testują i póki znowu konsumenci nie uderzą w stół to nadal będą takie praktyki stosowali. Zabawa w kotka i myszkę nie ma sensu. Niech się gonią 😛

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat

Praca