O polowaniu i myśliwych poruszył mnie jakoś szczególnie tekst Agnieszki Kłos.
Znajdują się w nim jakby dwie wymieszane z sobą perspektywy, dziecka przyjmującego zwyczaje społeczeństwa, w którym egzystuje jako warunki bytu, i druga perspektywa to ta głębokiej refleksji nad bezsensownym niszczeniem, zabijaniem i stosunku ludzi do świata zwierząt.
Nie wiem czy model faceta potrafiącego zabić zwierzaka lub choćby nie widzącego w tym nic złego ,odejdzie do lamusa.? Pamiętam wypowiedzi mojego ojca, że zwierzeta są po to by je zjadać. Dopiero po jakiś dwóch latach bez mięsa, poglądy jakoś mu się zmieniły, bez agitacji z mojej strony, tak w naturalny sposób. Teraz oburza się jak mówią o okrucieństwie wobec zwierzą, a ja sobie patrzę wtedy na niego i dumam jak to jest, skąd ta zmiana ,czy na prawdę jesteśmy tym co jemy? Czy to ma aż taki wpływ, bo przeciez są i osoby działające na rzecz zwierząt a jedzące mięso?
http://www.wegestudio.pl/Na_krawedzi_marzen-98.html
Wielu nie potrafi się z pod presji otoczenia wyzwolić, egzystuje w przekonaniu, że jeżeli większość ludzi tak a nie inaczej postępuje to właśnie, dlatego bo jest to właściwie.
Jeszcze inna część ludzi, wcale nie taka mała odczuwa naprawdę satysfakcję manifestując własną przewagę nad słabszymi istotami, których na przykład nie chroni prawo. I wtedy jest właśnie jak jest!
http://www.fuechse.info/schrecken.htm
[edytowane 27/5/2006 od bezciała]
Chciałąbym żeby nadszedł taki dzień kiedy nie znajdziey żadnych takich okropnych zdjec, a ktoś z nas prześle takie i napisze"popatrzcie jak tym zwierzakom dobrze się zyje, są u siebie w domu"..tylko takie zdjęcia powinny być..
, jak np. ten lisek, miejmy nadzieję, z enie spotkał go los jego krewnych..
Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..
są też inne zdjęcia, ale tych jest za mało:
http://www.all-creatures.org/picc/fox-red-53s.html
klika tygodni temu rozkoszowałam się spacerem po lesie...jakoś tak weszłam sobie na tą myśłiwską wieżyczkę(byłam na tyle "wyłączona" przez ten spacer,że wogóle nie myślałam o jej przeznaczeniu).Mówię do mojego chłopaka"jejku ale jest stąd cudny widok,cała polana przed nami...wszystko na wyciągnięcie ręki.." i nagle patrze na jego smutny wyraz twarzy i słysze odpowiedź "no właśnie cała polana na widoku...bardzo dobry punkt..łatwy do polowań.." niestety śmierć jest wszędzie...nawet biedne zwierzęta,które urodziły się dzikie i wolne nie moga żyć w spokoju..
Jeszcze bardziej od samych polowań przerażają mnie sidła zastawiane przez kłusowników..jak zwierzę wpadnie w takie sidło(najczęściej to jakies paskudne prowizorycznie zrobone druty kolczaste) to czasami męczy się godzinami..a nawet dłuzej zanim zginie...jak byłam młodsza to podczas wypadów na grzyby w dalsze lasy niejednokrotnie spotykałam te"okrutne pęta śmierci"..
kLusownictwo to zabOjstwo ze szczególnym okrucieństwem 🙁 😡
Klusownicy to idioci nieliczacy sie z nikim -- malo to bylo wypadkow, ze we wnyki wpadaly bawiace sie w lesie dzieci? Znany tez jest fakt, ze czesto uwiezione zwierze, zamiast powolnej smierci wybiera odgryzienie sobie uwiezionej lapy...
Nie jadam niczego, co moze spojrzec mi w oczy.
ja usłyszałam, że jest w Polsce długa tradycja polowań. nie znoszę słowa "tradycja", bo to bezmyślne usprawiedliwienie dla zbyt wielu okrucieństw-rozpoczynając na obrzezaniu kobiet w Afryce, podpalaniu wdów w Indiach i polowaniu na zwierzęta kończąc. najbardziej dotyka mnie polowanie na żubry, odstrzelenie jednego to ładnych pare tysięcy euro... ludzie robią to dla rozrywki (!) nie pojmuję, co to ma znaczyć i nie chcę wiedzieć
i don't go to sleep to dream...
Chcialam jeszcze dodac ze on mieszka w Stanach , prawo pozwala na to bo ponoc jest zaduzo saren i trzeba je co roku ustrzelac bo : wybiegaja na ulice ,autostrady i przez Nie jest duzo wypadkow a co za tym idzie ginie duzo ludzi . Przez Sarny !!! zalosne ! Mozna by bylo przeciez postawic przy autostradach i ulicach siatki ( gdzie niegdzie sa ) przez ktora Sarna nie dostala by sie na ulice prawda ?Ale to kosztuje . Mozna by bylo je dokarmiac specjalna karma ,ktora ma w sobie skladniki antykoncepcyjne ,ale po co przeciez to tyle pieniedzy.Wiec lepiej zaopatrzyc sklepy w sprzety do polowania i robic na tym ogromny biznes !! Taka Ameryka
Zgadzam się z Tobą, że caly ten huntting season to jeden wielki biznes i udowadnianie facetów, że mają jaja. Jestem temu wielce przeciwna. Z drugiej jednak strony nie oceniaj negatywnie całej Ameryki, bo jest tam również wielu ludzi którzy starają się pomóc tym zwierzętom.
ja usłyszałam, że jest w Polsce długa tradycja polowań. nie znoszę słowa "tradycja", bo to bezmyślne usprawiedliwienie dla zbyt wielu okrucieństw-rozpoczynając na obrzezaniu kobiet w Afryce, podpalaniu wdów w Indiach i polowaniu na zwierzęta kończąc. najbardziej dotyka mnie polowanie na żubry, odstrzelenie jednego to ładnych pare tysięcy euro... ludzie robią to dla rozrywki (!) nie pojmuję, co to ma znaczyć i nie chcę wiedzieć
Mnie się nóż w kieszeni otwiera jak słyszę, że ludzie mają "tradycję" jedzenia mięsa i jest to naturalna dieta.. 😡
Boże to naprawdę straszne!!!!nienawidzę takich ludzi, zabijają te zwierzaki dla własnej przyjemności :\\ Z jakiś miesiąc temu byłam na wycieczxce w Pieninach i byliśmy tam w jakimś zamku nawet nie pamiętam czyj on jest ale zapamiętałam jedną salę gdzie wisiały te wszystkie głowy, te zwierzęta wypchane, czułam się tam... no nawet nie umiem tego określić ,chciałam z tamtąd jak najszybciej wyjść...a wszyscy sie dziwili że ja nie chciałam patrzeć na te" piękne zwierzaczki" szkoda tylko że martwe:(
miałam taką koleżankę, której tata był myśliwym, a jej chłopak rzeźnikiem. fajna z niej dziewczyna, ale aż wierzyć się nie da, że dla niej to było najnormalniejsze zajęcia na świecie. ja bym nie mogła sypiać z mordercą... 😡
a jeśli chodzi o myśliwych to słyszałam opowiadanie pewnego myśliwego, że drugim najwspanialszym zajęciem obok samego polowania, jest ucztowanie powiązane z opowiadaniami i wspomnieniami. przeplatane wybuchami gromkiego śmiechu na wspomnienie jak to pewnego dnia trafili dzika w jądra....
:mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:
Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja