Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Do wykonania ciasta potrzebujemy:

MASA JAGLANA

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka sojowego waniliowego
  • około 4 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • sok z połówki pomarańczy
  • ekstrakt waniliowy

MASA MAKOWA

  • 300 gram maku mielonego
  • 1 gruszka
  • połówka pomarańczy
  • pół szklanki żurawiny
  • 50 ml oleju kokosowego
  • pół szklanki syropu klonowego
  • ekstrakt pomarańczowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki tapioki

Wykonanie:

MASA MAKOWA

W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody. Wrzucamy mak, mieszamy. Pozostawiamy na gazie około 5 min, następnie zestawiamy garnek z ognia na około 2h. W tym czasie przygotowujemy mus owocowy. Pomarańcze obieramy ze skórki, gruszkę kroimy w drobną kosteczkę. Owoce rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy syrop klonowy. Po upływie 2h dokładnie odcedzamy mak (bardzo dokładnie). Masę makową łączymy z owocami, dodajemy żurawinę, ekstrakt pomarańczowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną i tapiokę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

MASA JAGLANA

W garnku zagotowujemy litr wody oraz dwie szklanki mleka. Wsypujemy kasze jaglaną i gotujemy ( na małym ogniu) od czasu do czasu mieszamy. Gdy kasza wchłonie wodę i mleko, gdy będzie bardzo miękka i zrobi się z niej gęsta masa dodajemy do niej cukier, ekstrakt oraz sok z pomarańczy. Masę blendujemy bardzo dokładnie na jednolity krem.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy część makową, na nią wykładamy masę jaglaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 40 min. Upieczone, wystudzone ciasto dekorujemy według uznania. SMACZNEGO.

Nadesłała: Katarzyna Halicka
Przepis z Wegetarianie.pl