Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 220 g ciecierzycy z puszki/słoika (już bez zalewy) lub ugotowanej
  • 2-3 łyżeczki karobu/kakao
  • 100 g świeżych daktyli Mozafati
  • 40 g migdałów
  • woda (do konsystencji)

Sposób przygotowania:

Migdały wcześniej namoczyć przez kilka godzin i obrać. Obranie znacznie ułatwia zalanie ich wrzątkiem na ok. 20 min – skórka odchodzi błyskawicznie.
Ciecierzycę dokładnie wypłukać (jeśli z puszki lub słoika) i przełożyć do wyższego naczynia/miski.
Wyjąć pestki ze świeżych daktyli, dorzucić do ciecierzycy razem z karobem (lub kakao) i migdałami.
I pozostało tylko… zblendować wszystkie składniki na gładką masę, dolewając nieco wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Migdały fajnie pozostawić w nieco większych, bardziej wyczuwalnych kawałkach. Jeśli komuś zależy na idealnie gładkiej masie, to można je najpierw zmielić na mąkę i dopiero potem zblendować z resztą składników.

Drobne uwagi:

– Zamiast migdałów, można użyć dowolnych orzechów (np. laskowych, jak w oryginalnej Nutelli), masła orzechowego/migdałowego czy płatków/wiórków kokosowych.
– Jeżeli krem jest za mało słodki, dodać więcej daktyli (lub nieco mniej, jeśli ma być mniej słodki) czy nawet dosłodzić ksylitolem/erytrytolem.
– Podobnie z karobem/kakao – jego ilość zależna jest od tego, jak bardzo chcemy, aby ten smak był wyczuwalny.

Jak jeść, z czym jeść?
Do naleśników, na kanapki, do wafli ryżowych.. Albo to, co większość z nas kiedyś uczyniła – łyżką prosto ze słoika. Tylko tym razem nie trzeba się hamować, bo nie ma tu (wg moich przekonań) żadnego bezwartościowego składnika – dobre białko, dobre tłuszcze, dobre węgle.
Z tej czekoladowej masy można taże uformować tzw. „kulki mocy” i zostawić w lodówce do stężenia – wtedy jednak nie należy dodawać wody w trakcie blendowania, żeby konsystencja była bardzo zbita.

Nadesłała: Shojin
Przepis z portalu Wegetarianie.pl