Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na 3-4 porcje

  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 większe ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1/2 dużego pora (lub 1 mały)
  • garść posiekanego koperku
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
  • suszony grzybek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Przygotowanie

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy pora w całości, suszony grzybek, ziele i liść i gotujemy. Kiedy woda w garnku wrze dorzucamy przepłukaną wcześniej kaszę. Gotujemy aż kasza i warzywa będą miękkie. Na końcu wyławiamy pora, dodajemy odrobinę oleju, posiekany koperek oraz przyprawiamy solą i pieprzem.