Krupnik wegański
Składniki na 3-4 porcje
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 4 większe ziemniaki
- 1/4 selera
- 1/2 dużego pora (lub 1 mały)
- garść posiekanego koperku
- niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
- suszony grzybek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Przygotowanie
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy pora w całości, suszony grzybek, ziele i liść i gotujemy. Kiedy woda w garnku wrze dorzucamy przepłukaną wcześniej kaszę. Gotujemy aż kasza i warzywa będą miękkie. Na końcu wyławiamy pora, dodajemy odrobinę oleju, posiekany koperek oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.