Pasztet pieczarkowo-gryczany
Do wykonania pasztetu potrzebujemy:
- 100 g palonej kaszy gryczanej
- 800 g pieczarek
- 1/2 szklanki namoczonych płatków gryczanych
- 1 szklanka mielonych, prażonych nasion słonecznika
- 1/2 mielonych pestek dyni
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
- 2 cebule
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 kulek jałowca
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczkę majeranku
- 1 łyżeczkę lubczyku
- 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
- sól do smaku
Sposób wykonania:
Kasze gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na ojeju, aż się zarumienią. Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do niej ziele angielskie, liść laurowy, kulki jałowca i gałązki tymianku. Gdy cebula ładnie się zezłoci, zabawiamy się w kopciuszka;) i wybieramy wszystkie przyprawy, jakie wrzuciliśmy do cebuli. Następnie starannie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to rękami. Wykładamy formę papierem do pieczenia, smarujemy lekko olejem i przekładamy do niej masę. Należy dobrze ja ubić, aby wszystkie składniki do siebie przylegały. Pieczemy w temp 200 st. C przez około 50 minut. Pozostawiamy pasztet do całkowitego wystygnięcia. Wyjmujemy z foremki, owijamy papierem do pieczenia lub folią (to ważne) i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Smacznego:)
Nadesłała: Aneta Dąbrowiecka
Przepis z Wegetarianie.pl
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Mniam, mniam! Wypróbuje napewno!