Pasztet soczewicowo-fasolowy z żurawiną
Składniki na 1 formę keksową:
- 100g (pół szklanki) kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- 150g (3/4 szklanki) czerwonej soczewicy
- szklanka ugotowanej białej fasoli (ugotowanej samodzielnie lub z puszki)
- 3 średnie cebule
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść żurawiny (lub rodzynek)
- przyprawy: liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, łyżeczka cząbru, łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki pieprzu, ewentualnie sól do smaku
- pestki dyni na wierzch (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, można dodać trochę wody. Gdy cebula zmięknie, liście wyłowić.
W misce wymieszać ugotowaną kaszę, soczewicę, fasolę, podsmażoną cebulę wraz z przyprawami i sosem sojowym, po czym zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę – powinna być ona dość gęsta. Wmieszać żurawinę i przełożyć całość do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wierzch można posypać pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 175 stopni przez ok. 45 minut, następnie wystudzić. Przechowywać w lodówce – zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni.
Nadesłała: Anna Sikora
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.