Ramen z marynowanym tofu
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka glonów wakame lub kombu
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
Marynata do tofu:
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki oleju
Dodatki do zupy:
- 1 kostka 180g tofu naturalnego
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 2 rzodkiewki
- kapusta pekińska
- szczypior
- natka pietruszki
- sezam do posypania ulubiony makaron
Przygotowanie:
Ramen – w garnku podgrzewamy olej na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz pokrojony w plastry imbir. Gdy warzywa lekko się podsmażą, zalewamy je bulionem i dodajemy glony. Gotujemy 30 min. Po tym czasie odcedzamy warzywa i dodajemy sos sojowy oraz pastę miso.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tofu – wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, tofu kroimy na plastry lub w kostkę (w zależności od upodobań) obtaczamy w marynacie i smażymy na suchej patelni, aż dobrze się zarumieni.
Pieczarki kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor. Marchew i rzodkiew kroimy w cienkie plastry. Kapustę kroimy w paski. Szczypior i natkę siekamy. Na dnie szerokiej miski układamy makaron, następnie tofu oraz pozostałe składniki.
Posypujemy szczypiorkiem, natką i sezamem. Całość zalewamy gorącym ramenem. Smacznego 🙂
Nadesłała: Paulina Krzyżanowska
Przepis z Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.