Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na chleb (bez pieczenia):

– 2 szklanki słonecznika
– garść suszonych grzybów
– szklanka babki jajowatej
– pół szklanki lnu mielonego
– sól
– tymianek
– woda

Składniki na twarożek:
– szklanka słonecznika
– 2 ogórki kiszone
– sól
– pieprz
– woda

Dodatki:
– pomidor, ogórek, szpinak

Wykonanie:

Chleb:

Moczymy ziarna słonecznika oraz grzyby na noc w wodzie, rano odcedzamy i blendujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Musi być klejąca konsystencja, jeśli jest zbyt sucha dodajemy wody. Nakładamy masę na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na całą powierzchnie papieru, w takiej postaci suszymy w dehydratorze lub w piekarniku przy otwartych drzwiczkach nie przekraczając temperatury 40 stopni Celsjusza. Suszymy do czasu aż będzie twardy i chrupiący.

Twarożek:

Moczymy ziarna słonecznika na noc, rano odlewamy wodę i blendujemy dodajemy ogórki starte na tarce oraz przyprawy, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę z ogórków. Smarujemy twarożkiem chleb i nakładamy warzywa i gotowe. Smacznego.

Nadesłała: Joanna Kwiatkowska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl