Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

pół opakowania wędzonego tofu
250 gram łuskanego grochu w połówkach
1 duża lub 2 małe marchewki
1 korzeń pietruszki
1 nieduży kawałek pora (jasna część)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
kilka ziemniaków (ok 3-4 średniej wielkości)
kilka kulek ziela angielskiego (ja daję 8)
kilka listków laurowych (ja daję 5)
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka wędzonej papryki (lub dymu wędzarniczego)
pół łyżeczki pieprzu cayenne, aby zupa była jeszcze bardziej rozgrzewająca 😊
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Groch najlepiej moczyć przez kilka godzin (ja nawet zostawiam na całą noc), dzięki temu szybciej się ugotuje. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojonego w talarki pora i również usmażyć. Gdy warzywa lekko zbrązowieją, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać odsączony groch i zalać zimną wodą (około 1,5 l). Teraz można wrzucić wszystkie przyprawy oraz liście laurowe i ziele angielskie. Po 15 minutach dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można dodać wody. Na koniec ewentualnie dodać więcej ulubionych przypraw 🙂 Tofu pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni z dodatkiem wędzonej papryki. Tak przygotowane wrzucić do zupy. Smacznego!

Nadesłał: Patryk Jaworski
Przepis z Wegetarianie.pl