Sernik jaglany ala snickers
Przepis na pyszny, jaglany sernik z orzechami, w smaku przypominający popularny batonik snikers.
Składniki na spód:
- szklanka niesolonych orzechów ziemnych
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2-3 łyżki dobrej jakości kakao
- świeże daktyle (kilkanaście sztuk)
- łyżka oleju kokosowego
Masa serowa:
- szklanka ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
- szklanka namoczonych na noc nerkowców
- 2-3 łyżki masła orzechowego bez cukru
- sok z 1/2 pomarańczy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki oleju kokosowego
Karmel:
- suszone daktyle (około 150-200 gram)
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Na wierzch:
- orzechy (mogą być solone)
- gorzka czekolada
Sposób wykonania:
Składniki na spód miksujemy w malakserze aż do uzyskania plastycznej masy.
Spód tortownicy (u mnie 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz.
Wylepiamy dno masą orzechową i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
W malakserze miksujemy nerkowce, sok z pomarańczy i syrop z agawy.
Dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki.
Miksujemy aż masa będzie gładka.
Wylewamy na schłodzony wcześniej orzechowy spód i ponownie wkładamy do lodówki.
Aby przygotować karmel miksujemy daktyle z masłem orzechowym.
Dobrze jest daktyle wcześniej namoczyć w wodzie.
Karmelem smarujemy wierzch jagielnika. Posypujemy fistaszkami.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i wylewamy małą strużką na ciasto robiąc esy floresy 😉
Wkładamy do lodówki żeby ciasto stężało na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Autorka: Justyna Brandys
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.