Surowy 'pasztet’ z gryki / gryczany twarożek
Niepowtarzalny smak gryki, bogatej w krzemionkę i witaminy z grupy B, 100 g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka, duża zawartość magnezu i witaminy E, to jedne z nielicznych walorów tej przepięknej, miododajnej rośliny.
Co należy zrobić by cieszyć się wyśmienitym smakiem tej pysznej potrawy?
Najpierw moczymy kaszę gryczaną NIEPALONĄ i NIEŁAMANĄ tzw. białą kaszę gryczaną przez ok 48 h.
Później blendujemy!
Wersja wytrawna:
podczas blendowania dodajemy szczyptę soli himalajskiej.
kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
suszone pomidory (opcjonalnie)
Po zblendowaniu dodajemy drobno pokrojone rzodkiewkę i szczypiorek.
Ozdabiamy kiełkami, np rzeżuchą.
Wersja na słodko:
Podczas blendowania dodajemy kilka daktyli świeżych bądź suszonych.
Po zblendowaniu możemy dodać do smaku owoce sezonowe.
Nadesłała: Anna Bryszewska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.