Świąteczna zupa pieczarkowa
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- duża cebula
- dwie marchewki
- pół pietruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- pół białej części pora
- cztery ziemniaki
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki twardej części mleczka kokosowego
- sól i pieprz
- 4 łyżki zielonej czubrycy
- po 2 łyżki siekanego koperku i natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w pióra dusimy pod przykryciem na łyżce oleju kokosowego. W tym samym czasie do gotującego się bulionu warzywnego wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę. Po 10 minutach do garnka wrzucamy pora i wsypujemy płatki owsiane. Podduszone pieczarki i cebulę dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec wsypujemy niewielką ilość startej na grubych oczkach marchewki, koperek i natkę pietruszki. Chwilę później doprawiamy czubrycą, solą i pieprzem. Zagęszczamy zupę twardą częścią mleczka kokosowego. Smacznego!
Nadesłała: Marta Makos
Przepis z Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.