Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • duża cebula
  • dwie marchewki
  • pół pietruszki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • pół białej części pora
  • cztery ziemniaki
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki twardej części mleczka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki zielonej czubrycy
  • po 2 łyżki siekanego koperku i natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w pióra dusimy pod przykryciem na łyżce oleju kokosowego. W tym samym czasie do gotującego się bulionu warzywnego wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę. Po 10 minutach do garnka wrzucamy pora i wsypujemy płatki owsiane. Podduszone pieczarki i cebulę dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec wsypujemy niewielką ilość startej na grubych oczkach marchewki, koperek i natkę pietruszki. Chwilę później doprawiamy czubrycą, solą i pieprzem. Zagęszczamy zupę twardą częścią mleczka kokosowego. Smacznego!

Nadesłała: Marta Makos
Przepis z Wegetarianie.pl