Szparagi w sosie „serowym”
Czy wiecie, że zielone szparagi można jeść na surowo? Są delikatne w smaku i bardzo chrupiące! Korzystając z krótkiego sezonu na szparagi wzięłam od razu dwa pęczki, żeby trochę poeksperymentować, póki są. Z racji tego, że staram się jeść w większości na surowo i brakuje mi czasem pomysłów na dania obiadowe, postanowiłam spróbować ich bez obróbki cieplnej. Ku mojemu zdziwieniu okazały się delikatne w smaku i chrupkie. Aby podkreślić ich smak zrobiłam do nich wegański sos „serowy” do którego potrzebne wam będą:
- 1/4 kubka namoczonych nasion słonecznika
- 1/4 kubka namoczonych nerkowców
- 1 duża łyżka musztardy (najlepiej własnej roboty z ziaren gorczycy)
- 1/4 kubka płatków drożdżowych
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, sól czarna, pieprz, papryka wędzona, ulubione przyprawy
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Najlepiej podawać z dużą ilością pomidorków koktajlowych.
Śpieszcie się zrobić to danie, bo sezon się kończy! Smacznego 🙂
Nadesłała: Paulina Głód
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.