Wegańska babka wielkanocna
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
- 50 g cukru
- 50 g oleju lub roztopionego i przestudzonego masła roślinnego
- 1/4 łyżeczki soli
- garść rodzynek
Sposób wykonania:
Z mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając tłuszcz. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie chwilę wyrabiamy, dodajemy rodzynki i przekładamy do uprzednio posmarowanej masłem roślinnym i posypanej mąką formy. Nakrywamy ponownie ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (z funkcją termoobiegu) i pieczemy około 35 minut. Po upieczeniu i lekkim wystygnięciu babkę wyjmujemy z formy aby dobrze wystygła po czym polewamy lukrem lub ozdabiamy wg uznania, np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!
Nadesłała: Joanna Łaszczewska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.