Wegańska galareta
Składniki:
- 1 opakowanie tofu marynowanego
- 2 marchewki
- szklanka zielonego groszku
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki agaru
- sos sojowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny i bardzo sowicie doprawiamy solą i pieprzem. Bulion musi być bardzo mocno doprawiony.
Z przygotowanego, gotującego się bulionu odlewamy pół szklanki, wsypujemy agar i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do pozostałego bulionu i cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.
Tofu namoczone w sosie sojowym, kroimy w małą kostkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w cienkie plastry. W miseczce układamy na dnie marchewkę, dodajemy tofu, wsypujemy groszek i zalewamy bulionem.
Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki. Po około 3 godzinach podajemy z cytryną lub octem.
Autor: Wegewakacje.pl
Jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się w pięknym górskim otoczeniu – zapraszamy na WEGE WAKACJE!
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.