Wegańska smażonka wielkanocna
Smażonka to danie wielkanocne, które było od zawsze przyrządzane w mojej rodzinie na śniadanie wielkanocne. Oryginał zawiera boczek, kiełbasę i jajka ale nie ma problemu żeby te produkty zastąpić i przygotować wersję roślinną.
Składniki:
- 180g tofu
- 1 świeży korzeń chrzanu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli kala namak
Chrzań trzemy na grubych oczkach. Połowę tofu kroimy na plasterki i marynujemy w sosie sojowym, sosie sriracha oraz połowie łyżeczki wędzonej papryki.
Jeden plasterek tofu kroimy na drobną kostkę imitującą boczek, mieszamy z resztą wędzonej papryki i smażymy na oleju rzepakowym. Gdy kostka będzie już mocno zarumieniona dodajemy zamarynowane wcześniej tofu i smażymy ok 3 minuty. Do całości dodajemy pokruszone pozostałe tofu, kurkumę, sól kala namak oraz starty korzeń chrzanu. Jeżeli całość jest za sucha dodajemy 0,5 szklanki wody i dusimy do odparowania płynu. Podajemy z chlebem razowym.
Wesołych Świąt i smacznego!
Nadesłała: Iga Stróżyk
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.