Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smażonka to danie wielkanocne, które było od zawsze przyrządzane w mojej rodzinie na śniadanie wielkanocne. Oryginał zawiera boczek, kiełbasę i jajka ale nie ma problemu żeby te produkty zastąpić i przygotować wersję roślinną.

Składniki:

  • 180g tofu
  • 1 świeży korzeń chrzanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli kala namak

Chrzań trzemy na grubych oczkach. Połowę tofu kroimy na plasterki i marynujemy w sosie sojowym, sosie sriracha oraz połowie łyżeczki wędzonej papryki.
Jeden plasterek tofu kroimy na drobną kostkę imitującą boczek, mieszamy z resztą wędzonej papryki i smażymy na oleju rzepakowym. Gdy kostka będzie już mocno zarumieniona dodajemy zamarynowane wcześniej tofu i smażymy ok 3 minuty. Do całości dodajemy pokruszone pozostałe tofu, kurkumę, sól kala namak oraz starty korzeń chrzanu. Jeżeli całość jest za sucha dodajemy 0,5 szklanki wody i dusimy do odparowania płynu. Podajemy z chlebem razowym.
Wesołych Świąt i smacznego!

Nadesłała: Iga Stróżyk
Przepis z portalu Wegetarianie.pl