Wegański aromatyczny pasztet z cieciorki
Składniki:
- 1 szklanka suchej cieciorki
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 150 ml oleju
- ½ szklanki uprażonego na patelni słonecznika
- 1 kopiasta łyżeczka cząbru
- 2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 szklanki wody do kaszy jaglanej
- ok. ½ szklanki wody do masy pasztetowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy obficie wodą i moczymy 12 h np. na noc. Następnie płuczemy i gotujemy ok. 1,5 h.
Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklanki wody i gotujemy na małym ogniu aż zmięknie. Na patelni podsmażamy (ok. 2 minuty) pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę, razem z zielem angielskim, liściem laurowym, cząbrem, lubczykiem, kminem rzymskim. Wyjmujemy ziele i liść laurowy.
Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną, cebulę i marchewkę oraz przyprawy – mieszamy i blendujemy dodając olej i wodę, sos sojowy aż do uzyskania gładkiej masy. Masa powinna być średniej gęstości. Dodajemy ziarno słonecznika, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy łyżką. Dodajemy sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Smak powinien być bardzo wyrazisty.
Przekładamy do foremki posmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut. Kroimy po pełnym wystudzeniu.
Autor: Wegewakacje.pl
Jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się w pięknym górskim otoczeniu – zapraszamy na WEGE WAKACJE!
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.