Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • ok. 2,5 litra wody
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże garście suszonych grzybów
  • 3 duże liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 5 suszonych śliwek
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
  • oliwa

Dodatki:

  • świeża natka pietruszki
  • grzanki z chleba razowego

Przygotowanie:

Grzyby pokruszyć, włożyć do małego garnka, zalać ok. 0,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i pozostawić na ok. 20 minut, żeby uzyskać esencję grzybową.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na łyżce oliwy.
Pozostałe warzywa i pieczarki umyć i obrać, pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone warzywa, pieczarki oraz usmażoną cebulę włożyć do garnka z 2 litrami wody. Do garnka należy dodać także śliwki, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Do garnka dolać wywar grzybowy wraz z grzybami oraz 3 łyżki oliwy.
Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą majeranku.
Gotować 45 minut do godziny, aż do zmięknięcia ziemniaków i pieczarek. W przypadku zbyt dużego wygotowania wywaru, można dolać wody.
Wyciągnąć ziele angielskie oraz liście laurowe. Pozostałe składniki zblendować do uzyskania konsystencji zupy.
Spróbować i ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
Zupę można podawać samodzielnie lub z grzankami z chleba razowego oraz drobno pokrojoną natką pietruszki.

Nadesłała: Stefania Perlak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl