Wegański krem grzybowy
Składniki:
- ok. 2,5 litra wody
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże garście suszonych grzybów
- 3 duże liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 5 suszonych śliwek
- suszony majeranek
- sól, pieprz
- sos sojowy
- oliwa
Dodatki:
- świeża natka pietruszki
- grzanki z chleba razowego
Przygotowanie:
Grzyby pokruszyć, włożyć do małego garnka, zalać ok. 0,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i pozostawić na ok. 20 minut, żeby uzyskać esencję grzybową.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na łyżce oliwy.
Pozostałe warzywa i pieczarki umyć i obrać, pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone warzywa, pieczarki oraz usmażoną cebulę włożyć do garnka z 2 litrami wody. Do garnka należy dodać także śliwki, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Do garnka dolać wywar grzybowy wraz z grzybami oraz 3 łyżki oliwy.
Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą majeranku.
Gotować 45 minut do godziny, aż do zmięknięcia ziemniaków i pieczarek. W przypadku zbyt dużego wygotowania wywaru, można dolać wody.
Wyciągnąć ziele angielskie oraz liście laurowe. Pozostałe składniki zblendować do uzyskania konsystencji zupy.
Spróbować i ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
Zupę można podawać samodzielnie lub z grzankami z chleba razowego oraz drobno pokrojoną natką pietruszki.
Nadesłała: Stefania Perlak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.