Wegański majonez z mleka sojowego
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
- 1 ½ łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)*
- 1 łyżeczka suszonych drożdży nieaktywnych*
- sól, pieprz
- ok. 1 szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy)
*dodanie tych składników nie jest konieczne ale bardzo wzbogaca smak majonezu
Sposób przygotowania:
Mleko, ocet wlewamy do kielicha blendera i mieszamy przez chwilkę. Dodajemy musztardę, drożdże, czarną sól i znów chwilę mieszamy. Następnie bardzo powoli wlewamy olej aż masa zacznie gęstnieć do konsystencji majonezu. Dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoiczka średniej wielkości. Przechowujemy w lodówce. Dla urozmaicenia smaku można dodać np. nasiona czarnuszki.
Autor: Wegewakacje.pl
Jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się w pięknym, górskim otoczeniu – zapraszamy na WEGE WAKACJE!
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.