Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 ½ łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ¼ łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)*
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży nieaktywnych*
  • sól, pieprz
  • ok. 1 szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy)

*dodanie tych składników nie jest konieczne ale bardzo wzbogaca smak majonezu

Sposób przygotowania:

Mleko, ocet wlewamy do kielicha blendera i mieszamy przez chwilkę. Dodajemy musztardę, drożdże, czarną sól i znów chwilę mieszamy. Następnie bardzo powoli wlewamy olej aż masa zacznie gęstnieć do konsystencji majonezu. Dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoiczka średniej wielkości. Przechowujemy w lodówce. Dla urozmaicenia smaku można dodać np. nasiona czarnuszki.

Autor: Wegewakacje.pl

Jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się w pięknym, górskim otoczeniu – zapraszamy na WEGE WAKACJE!