Wegański mazurek chałwowo – czekoladowy
Proporcje na dużą prostokątną formę do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- ćwierć kg mąki pszennej
- 100 gram mąki ziemniaczanej
- 100 gram cukru pudru
- 200 gram zimnej margaryny wegańskiej, np. alsan lub 100 gram oleju kokosowego
Składniki na masę:
- 400 gram chałwy wegańskiej
- puszka schłodzonego mleka kokosowego
- około 200 gram dowolnych orzechów (najlepiej różne)
Składniki na wierzch:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka mleka kokosowego
- orzechy, migdały do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do suchych składników dodać margarynę lub olej kokosowy. Posiekać i połączyć składniki. Jeżeli będzie za suche, dodać odrobinę zimnej wody. Wyrobić szybko ciasto.
Formę natłuścić i rozprowadzić równo warstwę ciasta.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około pół godziny.
Rozdrobnić chałwę, wymieszać ją dokładnie ze śmietaną kokosową i orzechami. Wyłożyć na ostudzony spód ciasta.
Czekoladę pokruszyć i mieszając podgrzewać w garnku z łyżką oleju kokosowego i śmietany kokosowej. Uzyskaną masę czekoladową od razu rozprowadzić na warstwie chałwy.
Udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.
Autor: Wegewakacje.pl
Jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się w pięknym górskim otoczeniu – zapraszamy na WEGE WAKACJE!
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.