Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Biszkopt:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sodyz
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru

Krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego (stała część)
  • odrobina cukru do smaku

Karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: popcorn

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce połączyć ze sobą mleko i olej, a następnie dodać to do suchych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do ciasta razem z przyprawami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 50min w 180 stopniach.

Mleko kokosowe ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kiedy biszkopt wystygnie należy go przekroić i przełożyć kremem.

Cukier z wodą i sokiem z cytryny umieścić w garnku z grubym dnem i rozpuszczać cały czas mieszając. Gotowym karmelem polać ciasto i posypać popcornem.

Smacznego 🙂

Nadesłała: Sandra Jaworska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl