Wegańskie ciasto marchewkowe
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodyz
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 2 duże marchewki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
Krem:
- 1 puszka mleka kokosowego (stała część)
- odrobina cukru do smaku
Karmel:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: popcorn
Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce połączyć ze sobą mleko i olej, a następnie dodać to do suchych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do ciasta razem z przyprawami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 50min w 180 stopniach.
Mleko kokosowe ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kiedy biszkopt wystygnie należy go przekroić i przełożyć kremem.
Cukier z wodą i sokiem z cytryny umieścić w garnku z grubym dnem i rozpuszczać cały czas mieszając. Gotowym karmelem polać ciasto i posypać popcornem.
Smacznego 🙂
Nadesłała: Sandra Jaworska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.