Wegańskie galaretki
Składniki:
- 1,5 litra wody (potrzebny będzie litr wywaru, ale lepiej zagotować więcej, bo trochę wyparuje)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora (15cm jasnej części)
- pół selera
- 5 listków laurowych
- 5-10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta lubczyku
- 10 gr agaru
- puszka zielonego groszku
- 3-4 ogórki kiszone
- kostka naturalnego tofu
- ulubiona przyprawa do tofu (ja dałam przyprawę do kurczaka)
Sposób wykonania:
Zagotować wodę z marchewką, pietruszką, porem, selerem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, olejem, solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw (około godziny). Pod koniec gotowania dodać lubczyk. Przelać bulion przez sitko do drugiego garnka, tak aby znalazł się w nim 1 litr płynu, w którym należy rozpuścić 10 gram agaru według przepisu na opakowaniu. Groszek odcedzić, a marchewkę i ogórka pokroić w kosteczkę. Pozostałe warzywa z wywaru można zużyć do czegoś innego. Tofu odsączyć i podsmażyć z ulubioną przyprawą (może być sucha patelnia lub z odrobiną oleju). Następnie do kubeczków lub miseczek wsadzić warzywa i tofu oraz zalać ostudzonym bulionem. Wsadzić do lodówki i po koło 2 godzinach można jeść 😊
Nadesłał: Patryk Jaworski
Przepis z Wegetarianie.pl
5 komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Julia Antkowiak idealne dla ciebie
Kuuuurde, dzięki, już wiem co będę jadła w święta
Mała uwaga. Agar nie potrzebuje lodówki 🙂
Oczywiście, że nie potrzebuje ale taka galaretka lepiej smakuje na zimno 🙂
Absolutna prawda 🙂