Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Tradycyjne czekoladowe lody na krowim mleku można znaleźć w każdym sklepie spożywczym i cukierni. Wersja wegańska jest mniej dostępna, a w zasadzie prawie niemożliwa do zdobycia. A jeśli już, to kosztuje majątek.

Udało mi się rozkoszować przepysznymi wegańskimi lodami czekoladowymi na wczasach na Malcie i w Rzymie. Po prostu rozpływałam się z rozkoszy smaku i myślałam, że to uczucie nie powróci aż do następnego urlopu w tych miejscach. Bardzo się myliłam i nie mogę sobie wybaczyć, że wcześniej nie próbowałam stworzyć ich plagiatu. Takie wykreowane w domu okazały się jeszcze lepsze niż te wcześniej uznane za najwspanialsze na świecie. Nie trzeba nigdzie wyjeżdżać, ba!, nie trzeba nawet wychodzić z domu, by móc rozkoszować się najpyszniejszymi lodami czekoladowym. Są wyraźnie kakaowe, delikatnie kremowe o perfekcyjnie wyważonej słodkości. Po zjedzeniu takich z tego przepisu już na pewno nigdy nie zatęsknię za tymi tradycyjnymi z cukierni. Zapewniam, że będziecie mieć podobne odczucia.

Składniki na 8 sztuk:

  • 300 ml tłustego mleka kokosowego (u mnie domowe z płatków kokosowych i wody w proporcjach 1:1)
  • 100 g nerkowców
  • 80 g karobu
  • 20 g surowego kakao w proszku
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego RAW

Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wlewamy do foremek. Mrozimy przez całą noc. Gotowe! Smacznego!

Autorka: Dominika Lasota
Przepis z Wegetarianie.pl