Wegańskie muffiny piernikowe
Składniki na muffiny:
- 200 g mąki orkiszowej lub gryczanej
- 150 ml mleka roślinnego (ja dałam sojowe)
- 1 banan
- 1 jabłko
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- Do środka muffinków bardzo lubię dodawać domową konfiturę z czarnej porzeczki
Składniki na krem:
- 1 budyń waniliowy (jeżeli jest bez cukru, to trzeba dodać 2 łyżki)
- 1 szklanka mleka sojowego
- można dodać pół kostki margaryny bezmlecznej, aby krem był twardszy
- barwnik spożywczy
- ozdoby
Sposób wykonania:
Zmiksować na gładką masę banana, pokrojone i obrane jabłko, mleko oraz olej. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko zamieszać łyżką (składniki mają się z grubsza połączyć). Nałożyć do foremek i piec 15-20 minut w 200°C..
Budy rozpuścić w ¼ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać budyń i pogotować chwilę. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć mikserem i dodawać do niej stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodać zielony barwnik spożywczy i wycisnąć krem na muffinki. Można dołożyć cukrowe ozdoby.
Smacznego 😊
Nadesłała: Sandra Jaworska
Przepis z Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.