Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na muffiny:

  • 200 g mąki orkiszowej lub gryczanej
  • 150 ml mleka roślinnego (ja dałam sojowe)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • Do środka muffinków bardzo lubię dodawać domową konfiturę z czarnej porzeczki

Składniki na krem:

  • 1 budyń waniliowy (jeżeli jest bez cukru, to trzeba dodać 2 łyżki)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • można dodać pół kostki margaryny bezmlecznej, aby krem był twardszy
  • barwnik spożywczy
  • ozdoby

Sposób wykonania:

Zmiksować na gładką masę banana, pokrojone i obrane jabłko, mleko oraz olej. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko zamieszać łyżką (składniki mają się z grubsza połączyć). Nałożyć do foremek i piec 15-20 minut w 200°C..

Budy rozpuścić w ¼ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać budyń i pogotować chwilę. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć mikserem i dodawać do niej stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodać zielony barwnik spożywczy i wycisnąć krem na muffinki. Można dołożyć cukrowe ozdoby.

Smacznego 😊

Nadesłała: Sandra Jaworska
Przepis z Wegetarianie.pl