Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 110 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 55 g mąki kasztanowej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek melasy z karobu lub morwy białej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

Wykonanie:
Olej roztopić i lekko przestudzić. Słonecznik i siemię zmielić bardzo drobno w blenderze lub młynku. Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie wymieszać wszystko z olejem i melasą. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów (ciasto może się delikatnie rozsypywać), wycinać ciasteczka za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze około 170 stopni (najlepiej kontrolować stan ciasteczek, każdy piekarnik działa nieco inaczej). Przechowywać w zamkniętej puszce, aby zachowały kruchość.

Nadesłała: Julita Lipniak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl