Wegańskie pierniczki bezglutenowe bez cukru
Składniki:
- 110 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ryżowej
- 55 g mąki kasztanowej
- 60 g oleju kokosowego
- 6 łyżek melasy z karobu lub morwy białej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżeczki słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
Wykonanie:
Olej roztopić i lekko przestudzić. Słonecznik i siemię zmielić bardzo drobno w blenderze lub młynku. Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie wymieszać wszystko z olejem i melasą. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów (ciasto może się delikatnie rozsypywać), wycinać ciasteczka za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze około 170 stopni (najlepiej kontrolować stan ciasteczek, każdy piekarnik działa nieco inaczej). Przechowywać w zamkniętej puszce, aby zachowały kruchość.
Nadesłała: Julita Lipniak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.