Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 gram pieczarek
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • duży pęczek koperku
  • olej do smażenia (można też upiec)
  • sól i pieprz
  • mix ulubionych sałat
  • wegański majonez (kupny lub wg przepisu poniżej)


Sposób przygotowania
:

Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić, a następnie usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na koniec dodać do farszu sól i pieprz oraz część posiekanego koperku. Ugotowane ziemniaki należy utłuc, dodać mąkę i wymieszać (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków i potrzeba jej tyle, aby można było bez problemu formować placuszki. Blat posypać mąką i ułożyć na nim okrągłe placuszki z ziemniaków (wielkość dowolna). Następnie na placuszki położyć pieczarkowy farsz. Na górę położyć placuszek takiej samej wielkości i zakleić boki. Tak przygotowane placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można je również upiec). Na talerz położyć ulubiony mix sałat oraz placuszki. Wszystko polać wegańskim majonezem wymieszanym z koperkiem.

Przepis na majonez:

  • 1/2 szklanki aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki syropu z agawy
  • 2 szklanki oleju rzepakowego

Wszystko poza olejem blendować, aż całość się mocno spieni. Następnie cienkim strumieniem dodawać olej i całość wymieszać. Tak przygotowany majonez należy przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂

Nadesłała: Sandra Jaworska
Przepis konkursowy z Wegetarianie.pl