Wegańskie placuszki z niespodzianką
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 gram pieczarek
- kilka łyżek mąki pszennej
- duży pęczek koperku
- olej do smażenia (można też upiec)
- sól i pieprz
- mix ulubionych sałat
- wegański majonez (kupny lub wg przepisu poniżej)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić, a następnie usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na koniec dodać do farszu sól i pieprz oraz część posiekanego koperku. Ugotowane ziemniaki należy utłuc, dodać mąkę i wymieszać (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków i potrzeba jej tyle, aby można było bez problemu formować placuszki. Blat posypać mąką i ułożyć na nim okrągłe placuszki z ziemniaków (wielkość dowolna). Następnie na placuszki położyć pieczarkowy farsz. Na górę położyć placuszek takiej samej wielkości i zakleić boki. Tak przygotowane placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można je również upiec). Na talerz położyć ulubiony mix sałat oraz placuszki. Wszystko polać wegańskim majonezem wymieszanym z koperkiem.
Przepis na majonez:
- 1/2 szklanki aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki syropu z agawy
- 2 szklanki oleju rzepakowego
Wszystko poza olejem blendować, aż całość się mocno spieni. Następnie cienkim strumieniem dodawać olej i całość wymieszać. Tak przygotowany majonez należy przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
Nadesłała: Sandra Jaworska
Przepis konkursowy z Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.