Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wege – dieta roślinna w praktyce to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Dzięki niemu dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną. To ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów i przepisów dostosowanych do rodzaju diet i potrzeb indywidualnych (wiekowych, zdrowotnych i fizjologicznych), a także porady na temat robienia zakupów i komponowania posiłków.

Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle.

Poradnik Wege – dieta roślinna w praktyce dopasowany jest do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób, które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.

W książce znajdziesz:

  • Poparte badaniami naukowymi  wiadomości na temat diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach
  • Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych
  • Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego
  • W jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie
  • Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej

Książka adresowana jest do:

  • wegan i wegetarian
  • osób zainteresowanych wpływem diet roślinnych na zdrowie
  • rodziców dzieci na diecie roślinnej

Autorka: Iwona Kibil
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Swoją praktykę opiera na „evidence-based medicine”. Jest autorką artykułów, warsztatów i wykładów związanych z różnymi aspektami zdrowotnymi diety roślinnej. Sama od lat jest na diecie roślinnej opartej głównie na produktach nieprzetworzonych. Założycielka poradni dietetycznej „Wegecentrum”, stworzonej z myślą o osobach będących na różnych dietach wegetariańskich. Autorka artykułów na blogach i do czasopism: Dbam o zdrowie, Wege Krok po kroku, Magazyn Vege. Autorka ebooków: Weganka w ciąży, Zdrowa dieta – kto ma na to czas? i bloga roslinnydietetyk.pl

Redakcja naukowa: Danuta Gajewska
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, kwiecień 2018