Wegeburgery z kaszy gryczanej
Składniki (na 2 burgery):
- 1/2 woreczka kaszy gryczanej
- 5 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże pełnoziarniste bułki
- 4 liście sałaty lodowej
- 4 plastry pomidora
- 1 duży ogórek kiszony
- ketchup, sos sojowy przyprawy (tymianek, cząber, czarnuszka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Słonecznik zalać gorącą wodą i moczyć ok. 30 min. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dosypać pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem ok 7 min. Namoczony słonecznik przepłukać zimną wodą. Zblendować ze sobą: kaszę, czosnek, słonecznik, cebulę z pieczarkami, łyżkę sosu sojowego oraz zioła. Masę doprawić solą i pieprzem według uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować łyżką oliwy. Uformować burgery. Piec w temp. 180 stopni przez 15 min. Następnie obrócić burgery i dopiekać ok 5 min. Bułki przekroić, posmarować ketchupem. Układać kolejno liść sałaty, burgera, pomidora, ogórka, kolejny liść sałaty i przykryć drugą częścią bułki. Rada: Burger może wyjść dość wysoki, dlatego dla wygody jedzenia można wbić w środek wykałaczkę do szaszłyków i pałaszować go dookoła. 😉 Smacznego! 🙂
Nadesłała: Marlena Podsiedlik
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.