Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki (na 2 burgery):

  • 1/2 woreczka kaszy gryczanej
  • 5 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże pełnoziarniste bułki
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 4 plastry pomidora
  • 1 duży ogórek kiszony
  • ketchup, sos sojowy przyprawy (tymianek, cząber, czarnuszka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)

Przygotowanie:

Słonecznik zalać gorącą wodą i moczyć ok. 30 min. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dosypać pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem ok 7 min. Namoczony słonecznik przepłukać zimną wodą. Zblendować ze sobą: kaszę, czosnek, słonecznik, cebulę z pieczarkami, łyżkę sosu sojowego oraz zioła. Masę doprawić solą i pieprzem według uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować łyżką oliwy. Uformować burgery. Piec w temp. 180 stopni przez 15 min. Następnie obrócić burgery i dopiekać ok 5 min. Bułki przekroić, posmarować ketchupem. Układać kolejno liść sałaty, burgera, pomidora, ogórka, kolejny liść sałaty i przykryć drugą częścią bułki. Rada: Burger może wyjść dość wysoki, dlatego dla wygody jedzenia można wbić w środek wykałaczkę do szaszłyków i pałaszować go dookoła. 😉 Smacznego! 🙂

Nadesłała: Marlena Podsiedlik
Przepis z portalu Wegetarianie.pl