Wielkanocny mazurek wegański bez glutenu
Na Wielkanoc od lat najchętniej przygotowuję mazurka. Zawsze było to kruche ciasto, karmel i czekolada – tym razem również przygotowałam mazurka, który składa się z tych części. Jednak wszystkie produkty są wegańskie i bezglutenowe – ponieważ tak odżywiam się od pewnego czasu. Tym razem nie odmówiłam sobie cukru, bo przecież to Święta, trzeba je wyróżnić 🙂
Jest to idealne połączenie smaków. Mazurek ten przypomina mi każdą Wielkanoc, dlatego bardzo cieszę się, że udało mi się zrobić go w nowej wersji.
Kruche ciasto:
250 g mąki jaglanej
150 g oleju kokosowego
80 g cukru brązowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka roślinnego (ryżowe)
szczypta kurkumy
Wykonanie:
Wszystkie składniki daj do miski i wymieszaj, a następnie wyrób z nich ciasto. Gotowe ciasto daj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i za pomocą rąk oraz wałka uformuj kształt jajka. Ciasto piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Karmel:
200 ml mleczka kokosowego (80%)
120 g cukru brązowego
2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki daj do garnka i gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Zostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na wystudzone kruche ciasto.
Czekolada:
100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
40 g oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki cukru brązowego (najlepiej cukru pudru)
Wykonanie:
Wszystkie składniki daj do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj aż lekko zgęstnieje, a następnie wylej na stężały karmel.
Wierzch ciasta ozdób płatkami migdałowymi.
Nadesłała: Monika Jerzak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.