Ziemniaki z sezamem
Składniki:
- około 800g ziemniaków
- sól
- 2 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1-2 łyżeczki kminu
- 2 łyżki sezamu
- Szczypta pieprzu cayenne, można zamienić na papryczkę chilli około 1/2szt.
- Olej a najlepiej oliwę z oliwek
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy gotujemy w łupinkach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej jak postoją kilka godzin. Obieramy z łupin i kroimy w 2-3cm kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i gdy będzie ciepła wsypujemy gorczycę sezam, kmin i papryczkę lub pieprz. Gdy ziarna zaczną strzelać a nastąpi to po kilkunastu sekundach dodajemy ziemniaki sól i smażymy około 10 minut .
Ziemniaki są prawie gotowe gdy nabiorą ładnego brązowego koloru wtedy dodajemy sok z cytryny i smażymy jeszcze chwilę.
Możemy też wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.
Nadesłała: Katarzyna Zielińska
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.