Zupa krem z buraków
Wegański buraczkowy krem o ciekawym aromacie papryki.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 duża papryka czerwona
- 4 większe ziemniaki
- 4 większe buraki
- 2 cebule
- 3 łyżeczki posiekanego, świeżego koperku
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Składniki na śmietanę słonecznikową wg. TEGO przepisu.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone na kawałki: marchew, pietruszkę, paprykę, ziemniaki, buraki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Najdłużej gotują się buraki, więc kiedy będą już miękkie, przyprawiamy solą oraz pieprzem a następnie całość blendujemy na gładki krem.
Podajemy polane śmietaną słonecznikową oraz udekorowane koperkiem.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.