Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Jadłospisy!  

Strona 7 / 24 Wstecz Następny
  RSS

Anulka7
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 46
20/09/2007 11:12 pm  

zastanawiałam się nawet nad tym ostatnio:) wysoka temperatura ma wpływ na wartości odżywcze , ale gotuje to razem może ze 3 minuty, więc mam nadzieję, że większość jednak pozostaje na swoim miejscu 🙂


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
20/09/2007 11:42 pm  

Każde podgrzewanie, nawet krótkie niszczy te kwasy.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Natasha
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 513
12/10/2007 9:55 pm  

mam jeszcze jedno pytanko: czy muszę jeść codziennie rośliny strączkowe? 🙂 czy wystarczy że jem dużo warzyw i kasz na obiad bo podobno takie połączenie to też bardzo dobro białka daje? 🙂 dodam że jem wszystkie rodzaje kasz-jaglaną, jęczmienną, gryczaną...

Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein

http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
12/10/2007 10:08 pm  

może nie codziennie, ale kilka razy w tygodniu
mój faworyt to soczewica, zwłaszcza czerwona 🙂

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Baby_lemonade
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 35
13/10/2007 5:06 pm  

Mam dość głupie pytanie co do tej soczewicy:
Czy można ją wszędzie kupić i jak się ją je?


OdpowiedzCytat
Natasha
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 513
13/10/2007 7:18 pm  

z kupieniem soczewicy czasem może być faktycznie problem 😉 ja w całym moim miasteczku znalazłam tylko jedno miejsce gdzie ją mozna kupić 😉 przygotowuje się bardzo prosto-najpierw moczy sie ją 2 godziny a potem gotuje do miękkości 😉 i już jest gotowa 😉 możesz poszukać jakiś ciekawych przepisów albo jeść ją samą z pieprzem, ja tak np. lubie 😉

Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein

http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
13/10/2007 8:36 pm  

Nie trzeba moczyć soczewicy, gotuje się i tak jakieś 20 minut 😉 A czerwona znacznie krócej. Do zielonej warto dodać liść laurowy. Ja soczewicę kupuje w Kauflandzie 😛 (zieloną), a czerwoną w takim sklepie, gdzie są różne dziwne produkty, chyba jedynym w Cieszynie. Natomiast w mojej rodzinnej miejscowości raczej bym jej nie dostała, choć można by pomolestować sprzedawców, żeby sprowadzili.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Kapibara
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 163
14/10/2007 8:14 pm  

Soczewica jest do dostania w kauflandzie ,
mój przepis: moczyć 2 godziny , potem gotować 20 minut razem ze skórką cytrynowa , odcedzić, wyjąć skórki.Całą cebule pokrojona w kosteczkę usmarzyć , razem z 2 ząbkami czosnku,łyżeczkę przypraw garam masala (można zrobic samemu ale wygodniej kupic - gdzie? nie mam pojęcia ,ja sie zaopatruje w sklepie z przyprawami w Łodzi),do tego wrzucić jakieś 250 gram soczewicy i dusić chwile,no można jeszce dorzucic troche orzechów.


OdpowiedzCytat
Holli
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 29
14/11/2007 6:38 pm  

To ja tez dam coś od siebie 😉 Jadłospis owowegetariański na 3 dni.
Pierwszy dzień:
I Śniadanie:
kasza manna na wodzie(moja porcja to 2 łyżki kaszy ze szklanką wody)+starte jabłko+cynamon
obowiązkowa u mnie marchewka 😀
II Śniadanie:
2 kromki razowca
pasta z siemienia lnianego,sezamu i słonecznika
plastry ogórka i pomidora
mandarynka
Obiad:
brązowy ryż(ok.100g)
gulasz sojowy z warzywami
Podwieczorek:
1/3 szklanki płatków migdałowych
surowa biała kapusta
Kolacja:
jajecznica z jednego jajka i pomidora
Drugi dzień:
I Śniadanie:
50g musli(pł.owsiane + suszone owoce)
to zalane sokiem grejfrutowym(ok. pół szklanki)
marchewka 😉
II Śniadanie:
tost:2 kawałki razowca,łyżka masła orzechowego,1/2 pokrojonego banana
mandarynka
Obiad:
makaron razowy(ok.100g)
sos:1 i 1/2 pomidora,3 łyżki soczewicy czerwonej,nać pietruszki
Podwieczorek:
surówka z białej kapusty,jabłka i marchewki
Kolacja:
kakao na wodzie
3 wafle ryżowe z pastą(s,lniane,słonecznik,sezam)
Trzeci dzień:
I Śniadanie:omlet:jajko,łyżeczka kakao,łyżka płatków zytnich,łyżka rodzynek
marchewka
II Śniadanie:
2 kromki razowca
łyżka hummusu
kawałki papryki
jabłko
Obiad:
puree z 2 średnich ziemniaków i 50g cieciorki
szpinak
Podwieczorek:
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 mandarynki
Kolacja:
3 łyżki gotowanej soczewicy z groszkiem i marchewką
łyżka zmielonego s.lnianego

Ułożyłam to wg. mojego smaku i moich potrzeb...tj. jestem osobą raczej drobną i nie potrzebuje dużo jedzenia 😉
Pozdrawiam 🙂


OdpowiedzCytat
Kapibara
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 163
14/11/2007 7:21 pm  

A jak robisz tą pastę z nasion?


OdpowiedzCytat
Holli
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 29
14/11/2007 8:16 pm  

Miele siemie lniane,sezam i słonecznik w proporcjach 1:1:1 przekładam do jakiegoś pojemniczka dodaje troszkę oliwy i wybrane przyprawy,mieszam i gotowe 😉


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
15/11/2007 2:57 am  

Holli, to dieta tucząca? 🙂 Zamiast manny polecam jaglaną, w przeciwieństwie do manny ma dużo wartości odżywczych i odkwasza oraz odśluzowuje organizm.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Holli
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 29
15/11/2007 9:33 am  

2 łyżki manny chyba nie utuczą,co? Napiasałm ją bo taką mam w domu ale dzięki za radę,z chęcią spróbuje jaglanej 🙂


OdpowiedzCytat
AMELIA888
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 22
13/01/2008 12:30 pm  

Ja codziennie na obiad jem zupę warzywną (nie jem drugiego dania). Uwielbiam: brokułową, kalafiorową z groszkiem i brukselkami, brokułowo-kalafiorowo-fasolową...poprostu...PYCHA!
Polecam gotować zupy z warzyw mrożonych (hortex). Ponoć tracą tylko 2% swoich wartości odżywczych!


OdpowiedzCytat
sabinq
rozmówca
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 50
21/01/2008 10:21 pm  

oj piękne to czasy były kiedy człowiek tyle zjeść mógł i w tyłek mu nie szło.. 😉
ja obecnie jem duuuzo mniej a i tak z wagą różnie..
jajek nie jem, głównie żywie się jogurtem.. kaszą i zielonymi warzywkami..
możejak mój tryb życia troche się rozluźni to zaczne jeść zdrowiej.. narazie nie ma szans.. poza domem spedzam 11 godzin dziennie :((

nara hari


OdpowiedzCytat
Strona 7 / 24 Wstecz Następny
  
Praca