Witaminy
Występuje w produktach mlecznych, żółtkach jaj, suszonych owocach, a także w jarzynach (marchew, pietruszka, brokuły, szpinak, pomidor).
B 1 (tiamina)
Występuje w soi, grochu, kiełkach pszenicy, pełnych ziarnach, fasoli, suszonym owocu figi, ekstrakcie drożdżowym.
B 2 (ryboflawina)
Najwięcej znajdziemy jej w nabiale. Poza tym występuje w soi, grzybach, liściastych jarzynach, śliwkach, daktylach, morelach.
B 3 (PP, kwas nikotyninowy)
Najbogatsze źródła to grzyby, ziarna sezamu, pestki słonecznika, suszone daktyle, morele, brzoskwinie.
B 6 (pirydoksyna)
Obecna w bananach, ziarnach słonecznika, soi, suszonych i świeżych owocach winogron.
Kwas foliowy
Razem z biotyną (witaminą H) należy do grupy witamin b-kompleks. Kwas foliowy występuje w warzywach zielonolistnych, pomarańczach, pełnoziarnistych zbożach, orzechach włoskich, migdałach.
B 12
Odpowiada za budowę czerwonych ciałek krwi. Jej źródłem są produkty mleczne, jaja, wzbogacone produkty roślinne (np. mleko sojowe).
Urozmaicona dieta wegetariańska dostarczy nam odpowiedniej ilości tej witaminy. Weganie powinni natomiast uzupełniać swą dietę o tabletki z witaminą B12 lub produkty wzbogacane tą witaminą.
Niezbędna do właściwego przyswajania żelaza, wpływa na układ odpornościowy organizmu.
Najbogatsze źródła witaminy C to świeże owoce, szczególnie cytrusy, jarzyny liściaste, pomidory, papryka, kapusta, brokuły.
Znajduje się w otrębach pszenicy, ziarnach, olejach roślinnych i margarynach, orzechach.