hej, ponieważ wegańskie majonezy są strasznie drogie i w smaku rzadko przypominają majonez, szukałam wegetariańskiego majonezu bez jajek. ostatnio znalazłam majonez winiary JogoMajo i po przestudiowaniu składników nie znalazłam ani jajek ani nie wegetariańskich substancji 😉 Oczywiście są w nim te wszystkie świństwa typu benzoesan sodu... ale jest to jakąś alternatywą dla jajecznego majonezu 🙂 mam jednak prośbę , jeżeli znajdziecie coś co nie jest wegetariańskie (nie wegańskie) w składzie napiszcie tutaj o tym, chce być pewna że niczego nie przeoczyłam 😉
Ja też przestudiowałam skład JogoMajo no i nie dopatrzyłam się żadnych nie-wege zagrożeń:) jak dla mnie to świetna alternatywa dla majonezów jajecznych no i tych wege bo muszę przyznac, że nie dośc, że są drogie to jeszcze średnio mi smakowaly:/ można się też pokusic o robienie majonezu bez jajek samemu...ale kto ma na to czas;)
naiada
muszę przyznać ze majonez orico jest niezbyt smaczny, jadłam też inny wegański dwa razy droższy od orico i był równie niedobry 😉 jogo majo ma posmak jogurtu ale smakuje mi bardziej niż te sojowe. co do jego wegetariańskości, wszystkie składniki sprawdziłam korzystając ze strony:
www.food-info.net/pl/e/e100-200.htm
i doszłam do wniosku że majonez jest lakto-wegetariański (wegetariański bez jajek, ale nie wegański) 😉 jest również dosyć sztuczny w przeciwieństwie do tych sojowych ( wytrzymuje aż 2 tygodnie po otwarciu a nie 2 dni ) wiec trzeba go jeść z umiarem 😉
Kiedyś kupiłem w sklepie ze zdrową żywnością bezjajeczny majonez. Spróbowałem tylko małą łyżeczkę i nie odważyłem się zjeść więcej. Śmierdział i miał nieprzyjemny smak. Tani nie był i trochę sie z tego powodu wkurzyłem. Do tej pory stoi w lodówce i nie mogę sie zebrać zeby go wywalić bo boje się ze puszcze pawia jak go otworze ;P.
Innego majonezu niż tradycyjny - najlepiej swojej roboty, a jajko o "szczęśliwych kurek" już nie tknę .... zawsze można zastąpić jogurtem naturalnym to alternatywa bardziej "lajt" i zawsze mniej cholesterolu.
Mleko sojowe naturalne (lub inne roślinne), olej, musztarda, sól, pieprz, inne przyprawy, mikser, kilka minut i gotowe ;).
Konsystencje regulujesz ilością oleju:
mało - rzadki
dużo - gęsty
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja