Awokado najlepiej je się łyżeczką 🙂 Wyjmujesz pestkę, wybierasz miąższ, z solą, z octem balsamicznym, sam. Mozna rozgnieść widelcem albo zmiksować na pastę do chleba, takie najprostsze sposoby.
Soję gotuje się nieposoloną, dwie, dwie i pół godziny. Nie trzeba stać i mieszać.
Awokado nie jem bo uważam za świństwo a soj e raz jak gotowałam to spaliłam garnek bo woda mi się wygotowała od tamtego czasu storonie od jej gotowania ale to była taka wpadka wiecie zwykle jak pogotuję z 2 h to jest smaczna .
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Tak chyba zrobię ,bo szkoda tej soi i tego baniaka:D
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
A ja nashti kupiłam wczoraj z owoców egotycznych jadł ktoś?
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
soję się gotuje niesoloną gdyż sól powoduje stwardnienie ziaren przez co dłużej się gotuje. a sama też bardzo gługo się gotuje:ok. 2h. najbardziej opłaca się ugotować dużą ilość nasion i zamrożić (wszystkie strączkowe po ugotowaniu można z resztą mrożić co jest ogromną oszcządnością czasu). co do samego awokado jest dobre w sałatce owocowej lub jako pasta na kanapki:
1 awokado
1pomidor
pół średniej cebuli
ząbek czosnku
sól, pieprz i ostra papryka (może być też kawałej świerzego chili)
wszystko kroimy i mieszamy. możemy użyć żółtej ostrej papryczki i czerwonej cebuli pasta będzie wtedy wygądać bardzo apetycznie 😉
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein
http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy
O nie wiedziałam ,że można zamrozić dzięki za radę ,skończy się wieczne wkurzanie na mnie ,że gaz wypalam to ugotuje jutro całą paczkę .
To tyczy się soi,soczewicy , ciecierzycy?
A co z ryżem kasza da się mrozić?
W jakim celu mamy dodawać sól do ryżu np i ile tej soli ja nigdy nie dodaje ostatnio zmuszam się by solic potrawy nie lubię soli dodawać jest tyle innych przypraw,ale choć troche chyba należy.
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Wiem ,że nie jest bardzo zdrowa a,el martwię się o jod w moim organizmie by go za mało mnie było więc ta mała łyżeczkę dodam dla świętego spokoju.
używam soli kamiennej jodowanej.
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
patusiek: bardzo dobrym żródłem jodu są glony 🙂 mają też więcej wapnia niż mleko (szczególnie bogate jest arame i wakame: 10x więcej wapnia niż mleko), więcej żelaza niż mięso (wakame i kombu-nawet do 25x więcej żelaza niż wołowina) i więcej pełnowartościowego bałka niż jaja. u szczurów nawet niewielki dodatek glonów do poarmu (5% suchej masy) powodował trwałe cofnięcie się raka. glony mają zdolność do oczyszczania organizu z substancji radioaktywnych i metali ciężkich jednocześnie znacznie ograniczając ich wchłanianie (do 90%). same są bardzo bogate w witaminy A,C,E, zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, zwłaszcza cennego jodu. stosowane w ziołolecznictwie, zwłaszcza na zatrucia, choroby skóry i układu oddechowego. smak mają trochę parszywy ale wystarczy dobrze je przyrządzić i będzie ok, np. pyszne są chrupki z nori: wystarczy smażyć pokrojone w prostokąty nori na patelni aż zrobią się chrupiące, wyjątkowo dobrze smakują doprawione sosem sojowym lub chili. z resztą dam do kuchni kilka przepisów na wegańskie potrawy z glonów 😉 a co do zamrażania to bym uważała tylko z czerwoną soczewicą w połówkach bo łatwo się robi z niej papka 😛 a za soją i tak nieprzepadam, jem ją głównie w postaci mleka sojowego i tofu a tak poza tym to niespecialnie ją lubie. parówki sojowe zjem też od bidy ale po nich jakoś energii nie mam, o wiele bardziej lubię całe gotowane ziarna jak najbardziej urozmaicone 😉
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein
http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy
A ile kosztuje opakowanie takich glonków?
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja