mleko moze byc: sojowe, ryzowe, owsiane, migdalowe, sezamowe, ziemniaczane, kasztanowe, orzechowe... spory wybor C:
tu sa niektore z powyzej wymieniaonych:
[url] http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/84_99[/url]
mleko ziemniaczane:
[url] http://www.nbnus.com/store/product_info.php?products_id=72[/url]
mleko ryzowe:
[url] http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/403123.html[/url]
mleko migdalowe:
[url] http://www.bluediamond.com/retail/breeze/index.cfm[/url]
fajne, czeskie mleko owsiane:
[url] http://www.alibaba.com/catalog/40918/Oat_Milk.html [/url]
wiekszosc jest produkowana na zachodzie (ale jak sie bedziesz wybierac do Czech, to polecam to owsiane, ich wlasnej produkcji c: ) i musi zostac sprowadzona do Polski co bardzo podwyzsza ich cene. jak mieszkasz w Wlk. Brytanii i zarabiasz w funtach to 1.60 funtow za karton mleka ryzowego to najzwyklejsza, ot, sobie cena, ale juz to mleko przywiezione do Polski i przeliczone na zlotowki (przyjmijmy, ze razy 6, chociaz funt stoi teraz 5-coś), to bedzie... 9.60 zl, a jeszcze dodaj koszty transportu i jakis zysk dla sklepu :/ i wychodzi nieciekawie. miejmy nadzieje, ze wraz ze wzrostem zapotrzebowania w Polsce na produkty dla wegan powstana jakies fajne, polskie firmy i zajma sie produkowaniem np. mleka ryzowego po jakiejs ludzkiej cenie C:
pozdr. c:
animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!
Szkoda, ze te mleka są tak piekielnie drogie. Chyba kupowałabym takie migdałowe w proszku, gdyby nie kosztowało 40 zł;/ Dlatego zamiast jesc płatki z mlekiem (jakimkolwiek) wcinam płatki z sokiem marchewkowym(ino zeby był gesty :D). Polecam, szczególnie do zwykłych płatków pszennych. pyszota (:
koskaan
Mleczka można sobie samemu zrobić.
1. Moczenie nasion, orzechów
2. Miksowanie z niewielką ilością wody
3. Przecedzanie przez sitko
Czynność 2 i 3 powtórzyć 2-3 krotnie.
Dobre mleczka wychodzą z miksowanym bananem, sokiem marchewkowym, siemieniem lnianym, moczonymi i miksowanymi rodzynkami, daktylami, smakowo trzeba sobie dobrać co komu najlepiej podchodzi.
Jest Taniej, zdrowiej a najważniejsze takie mleczka są świeże bez konserwantów, w czasie zimy warto podgrzać do 40 stopni C, działają wtedy rozgrzewająco.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[edytowane 10/12/2006 od Jędruś]
[quote Siwcia]Pytanko do Jędrusia: Jak długo trzeba moczyć te nasionka??
Zależy od wielkości: soja i ciecierzyca najdłużej bo aż 3 dni i to w lodówce, pozostałe 24 godziny w lodówce.
Dokładniejsze opracowanie mogę przesłać na meila wszystkich osobom zainteresowanym.
Mój e-mail: picusviridis@hotmail.com
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[edytowane 14/12/2006 od Jędruś]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja