z Wikipedii:
[i]Antocyjany, antocyjaniny - glikozydy, rozpuszczalne w wodzie barwniki występujące przede wszystkim w kwiatach. W zależności od pH soku komórkowego i obecności jonów nieorganicznych w komórce, może przyjmować barwę od czerwonej po fioletową. Dzięki temu barwniki te dają szeroką gamę kolorów i tak np. cyjanidyna (barwnik antocyjanowy) nadaje róży kolor czerwony zaś chaber bławatek otrzymuje barwę niebieską. Cyjanidyna połączona z różnymi cukrami występuje również w owocach: truskawkach, jeżynach, wiśniach, malinach. W przypadku, gdy gleba wykazuje niedostatek azotu oraz fosforu, wówczas poziom antocyjanu w roślinie gwałtownie wzrasta i pojawia się czerwono fioletowe zabarwienie łodyg i liści. [/i]
Antocyjany, antocyjaniny - glikozydy, rozpuszczalne w wodzie barwniki występujące przede wszystkim w kwiatach. W zależności od pH soku komórkowego i obecności jonów nieorganicznych w komórce, może przyjmować barwę od czerwonej po fioletową. Dzięki temu barwniki te dają szeroką gamę kolorów i tak np. cyjanidyna (barwnik antocyjanowy) nadaje róży kolor czerwony zaś chaber bławatek otrzymuje barwę niebieską. Cyjanidyna połączona z różnymi cukrami występuje również w owocach: truskawkach, jeżynach, wiśniach, malinach. W przypadku, gdy gleba wykazuje niedostatek azotu oraz fosforu, wówczas poziom antocyjanu w roślinie gwałtownie wzrasta i pojawia się czerwono fioletowe zabarwienie łodyg i liści.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja