Serwatka to produkt uboczny uzyskiwany podczas przerobu mleka na sery lub twaróg.
Mleko zsiada się pod wpływem podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego i dlatego wyróżnia się serwatkę podpuszczkową oraz kwasową .
Ale ciebie iteresuje pewnie zawartośc samej podpuszczki w serwace lub skrzepie serowym ? 😮
chodzi mi o to czy wegetarianie mogą spożywać produkty w których skad wchodzi serwatka,zawsze gdy moja babcia robila ser otrzymywala serwatke,która się zlewała,ale kiedys oglądnełam proces powstawania serka pleśniowego i tam powstaje wlasnie serwatka i chyba staje sie składnikiem innych produktów(?)
a propos podpuszczki to mozna ja nawet kupic w czystej postaci, a tak brzmi zacheta umieszczona na stronie sklepu:"Czemu używać "podpuszczek" mikrobiologicznych, skoro można użyć najprawdziwszą, naturalną podpuszczkę? " No noz sie w kieszeni otwiera....
Ale wracajac do tematu, serwatka moim zdaniem jest wege, chociaz moim zdaniem serwatka przemyslowa to same sztucznosci,a ja nie lubie sie truc.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja