Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Mleko - biała śmierć czy odtruwacz?  

Strona 6 / 7 Wstecz Następny
  RSS

Maze
 Maze
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 592
11/07/2006 8:22 pm  

Wg mnie to z tekstu owieczki wynika właśnie przeciwieństwo tego co ty napisałaś

Skorupiak błysnął inteligencja jak zwykle...owszem, kłamstwo jest przeciwieństwem prawdy. Byłas w końcu na wsi, zobaczyłaś, zapytałaś co sie dzieje z cielakami i skąd sie bierze mleko? Odpowiedzieli ci na maila i potwierdzili twoje rewelacje o byczkach trzymanych dla prestiżu i nieooddawanych do rzeźni? Argumenty owieczki są doprawdy powalające- "mamusia mi powiedziała". Do tego przeczy sama sobie. Do nędzy, ruszcie głową i same sprawdźcie- boicie się, czy co?


OdpowiedzCytat
Bleks
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 343
13/07/2006 2:04 pm  

Nie byłam na wsi, na mojego maila dotyczacego calej produkcji mleka nie dostałam odpowiedzi...Aha, i nie pisałam do żadnej mleczarni. No wieez, ja na pewno uwierzyłabym swojej matce, a nie Tobie (bez urazy).


OdpowiedzCytat
joasia:)
świeżaczek
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1
23/07/2006 5:37 pm  

[b] nie wiem skad macie te informacje o mleku ale naukowcy stwierdzili:[/b] Mleko spożywane w odpowiedniej ilości zaspakaja niemal w 100% zapotrzebowanie organizmu na wapń
[i] Wapń[/i] jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych. Wapń pochodzący z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez organizm ludzki - w ponad 30%. Dla porównania wapń z produktów roślinnych nasz organizm przyswaja tylko w 10-13%, czyli średnio 3-krotnie gorzej.
[i] Mleko jest jednym z produktów najbogatszych w wartości odżywcze
Spożywanie wyłącznie mleka i jego przetworów może ustrzec organizm przed niedoborami kaloryczno-białkowymi.
Mleko jest nieodłącznym składnikiem diety[/i]. Każdy człowiek powinien pić co najmniej 2 pełne szklanki mleka lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz spożywać 1-2 plasterki serów dziennie.
Wi [i] Mleko wpływa pozytywnie na zdrowie,
Mleko wpływa pozytywnie na zdrowie i urodę ,Zdrowie i urodę skutecznie poprawiają następujące składniki mleka: [/i] [u] tamina A[/u] Pomaga zachować młody wygląd i sprężystość zewnętrznej warstwy skóry. Reguluje też proces widzenia.
[u] Witamina B2 (Ryboflawina)[/u] Wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie. Jej deficyt objawia się suchą i chropowatą skórą.
[u] Witamina B12 [/u]Pomaga w budowie krwinek czerwonych, które transportują tlen i składniki odżywcze do wszystkich tkanek organizmu, w tym do skóry.
[u] Białko [/u]Jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Wchodzi w skład enzymów i hormonów, dzięki czemu reguluje proces przemiany materii i wiele innych funkcji ustroju. Zachowuje strukturę, elastyczność i wilgotność skóry. Wchodząc w skład przeciwciał, tworzy barierę odpornościową chroniącą nas przed bakteriami i wirusami. Jest niezbędne w okresie wzrostu i rekonwalescencji.
[u] Wapń,Witamina D[/u] Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, co sprzyja zdrowemu rozwojowi kości i zębów. [u] Niacyna [/u]Wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie. Jej deficyt prowadzi do stanów zapalnych skóry.
[u] Fosfo[/u]r Wspiera wzrost i odbudowę komórek. Jest po wapniu głównym składnikiem kości
i zębów. Uwalnia energię potrzebną do procesów biologicznych organizmu.
[u] Magnez [/u]Wspomaga pracę mięśni. Uczestniczy w procesach uwalniania energii. Reguluje funkcje układu nerwowego.
[u] Cynk [/u]Wspomaga układ odpornoścniowy.
[u] Woda[/u] Główny składnik organizmu. W jej środowisku przebiegają wszystkie procesy życiowe wewnątrz naszego ciała. Pomaga w zachowaniu wilgotności skóry, przez co jest ona gładka i nawilżona.
[u] Węglowodany [/u]Dostarczają organizmowi energii.
leko wspomaga odchudzanieMleko poprawia pamięć
[i] Badania wykazują, że spożywanie mleka wpływa pozytywnie na ogólną sprawność umysłową, a szczególnie na pamięć[/i]. Dzieje się tak za sprawą zawartych w mleku węglowodanów i witamin B [u] [/u]
[i] Mleko wzmacnia system immunologiczny człowieka[/i]
Dzięki zawartości cynku, białka i witaminy A mleko wzmacnia system immunologiczny człowieka.Współczesne procesy przetwarzania zabijają zarazki zachowując składniki odżywcze
[i] Obecne nowoczesne metody przetwarzania mleka [/i]- takie jak pasteryzacja i UHT – niszczą niebezpieczne bakterie, tylko nieznacznie zmniejszając wartości odżywcze mleka. Dzięki temu mleko można bezpiecznie pić prosto z kartonika, a także dłużej przechowywać.
i to sa fakty ..dlatego polecam mleko i przetwory mleczne ..sa smaczne i zdrowe 😛 🙂


OdpowiedzCytat
quueeen
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 86
23/07/2006 5:59 pm  

mleko to trucizna...białko mlekowe wypłukuje wapń z kości...ale to już wiemy...
poza tym UHT to trująca zupa martwych bakterii...gratulacje...
PIJ MLEKO A BEDZIęSZ KALEKą

nie ma to jak głupota przekupionych lekarzy przez koncerny


OdpowiedzCytat
Robertus
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 71
23/07/2006 8:50 pm  

Sytuacja z mlekiem nie jest tak jednoznaczna. Jednak z całą pewnością jeśli jest to produkt poddany pesteryzacji i homogenizacji to lepiej się do tego nie zbliżać. Mleko powinno pochodzić od krów pasących się wolno na łące. Masło od takich krów jest doskonałym tłuszczem.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
24/07/2006 2:05 am  

Z pewnością mleko prosto od krowy, nie poddane działaniu wysokiej temperatury zawiera enzymy, dzieki czemu nie szkodzi tak, jak pasteryzowane czy UHT. czyatłam, że cielak karmiony pasteryzowanym mlekiem swej matki umiera w ciągu pół roku - właśnie przez brak enzymów.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 589
27/07/2006 5:56 pm  

Joasia, mleko zawiera KAZEINE.

cielak potrzebuje jej do wytworzenia rogow i kopyt i ma enzym ja trawiacy - renine. my ich nie wytwarzamy, wiec jest ona dla nas szkodliwa - odklada sie np. w stawach i plucach.

poza tym picie mleka z punktu widzenia wegetarianina jest niemoralne. jak myslisz, co dzieje sie z cielakami, byczkami? widac, ze nie zadalas sobie trudu przeczytania calego watku, a dobrze by bylo, zanim powiesz:

nie wiem skad macie te informacje o mleku

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
27/07/2006 8:15 pm  

Ehh czyli już wszystkie produkty mleczne, nawet jogurty czy kefiry są szkodliwe, bo sa oparte na mleku pasteryzowanym (martwej zupie zdechłych bakterii). No i skąd tu brać mocne białko, jak nie z mięsa czy nabiału? Z orzechów ziemnych też nie, bo są ciężkostrawne i obciążają trzustkę. Nawet warzywa i zboża oraz kasze są sztuczne, bo nafaszerowane nawozami sztucznymi. To jeszcze można wybaczyć, bo natura wymusza stosowanie nawozów. Bez chemii hodowcy zbóż mieliby same straty zamiast zysków, a ceny byłyby kosmiczne. Ale to syfiate mleko... Mam nadzieję że podczas tworzenia się jogurtu to martwe mleko jakoś się naprawia.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
27/07/2006 9:12 pm  

Są jeszcze inne orzech oprócz ziemnych. A z tego co wiem, to jesteśmy raczej przebiałczeni, mało kto ma niedobory białka - chyba tylko chorzy na fenyloketonurię.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
daffnia
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 353
27/07/2006 10:08 pm  

od mądrego lekarza zasłyszne:
- Mleko, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie to najlepszy przepis na wózek inwalidzki
-Jeśli wierzymy że mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą (osłabieniem kości), musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o wysokim spożyciu mleka np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA - zauważa również Annemarie Colbi - autorka książki "Osteoporoza"
- Mały człowiek nie jest cielęciem, które potrzebuje innego składu witamin i minerałów niż wolno rozwijający się ludzki organizm. Z tego powodu picie mleka krowiego jest patologią I przyczyną setek chorób
- mleko, a właściwie zawarta w nim kazeina (rodzaj białka), jest przyczyną chorób serca
- Mleko jest jednym z najgroźniejszych alergenów pokarmowych. Ma aż pięć składników, które mogą być fatalnie tolerowane przez człowieka Ale groźne mogą być także zanieczyszczenia mleka, takie jak penicylina i białka pszenicy
- Związki występujące w mleku mogą wywołać choroby: uszu, gardła, oskrzeli, płuc, skóry i oczu, chroniczny katar, rumień, koklusz, płonicę, błonicę, miażdżycę, choroby wątroby, trzustki, stawów i serca (skłonności do zawałów i zatorów), zaburzenia hormonalne, bezpłodność i nowotwory

muszę jeszcze dodać, że jakby tak pić prawdziwe mleko od czasu do czasu to by może się nic nie stało, ale w tym czymś białym co można kupić w kartoniku mleka jest naprawdę niewiele. kupiłam ostatnio mleko, wyjątkowo, żeby sobie budyń przygotować i...to białe nie chciało nawet kipić jak na mleko przystało, tylko bulgotało w garnku jak woda 😮 😮

podobno szczególnie dziewczynki powinny się wystrzegać picia mleka, gdyż częste picie mleka (szklanka dziennie) może prowadzić do bezpłodności. słyszałam o takim eksperymencie: młodym kotkom podawano duże ilości mleka krowiego, stanowiło ono podstawę ich żywienia. ich dzieciom, których urodziło się dość niewiele, były słabsze, a część w ogóle nie dożyła wieku rozrodczego zastosowano taką samą dietę. jeśli chodzi o następne pokolenie, cóż...następnego pokolenia nie było bo wszystkie kotki były bezpłodne 😮
swoją drogą biedne kociaki- przesrane życie w imię nauki:(

Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
28/07/2006 12:48 am  

Innych orzechów niż ziemne się nie opłaca jeść, bo są o wiele droższe. Zbankrutować można. Preferowana cena to max 8zl za kilo pożywienia białkowego:) Człowiek taki jak ja prowadzący sportowy tryb życia musi dostarczać 200g białka dziennie. A i tak przyswajane jest mniej białka niż się spożywa, więc trzeba go jeść jeszcze więcej. Trzeba ich troche wypić w ciągu dnia.
Przebiałczeni to może i jesteśmy ale chyba białkiem z tych niezdrowych rzeczy. A mi chodzi o najzdrowsze źródło najdoskonalszego białka. Lepszej i łatwiej przyswajalnej rzeczy niż jogurt chyba nie ma.
Ja podobnie jak daffnia używam nieraz mleka, ale tylko dla smaku, gdy raz na miesiąc pozwalam sobie zjeść jakieś niezdrowe żarcie. Ciężko się wyrwać z tego mlecznego nałogu, bo frytki albo placki ziemniaczane taaak smakują z mlekiemmm...


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
28/07/2006 5:16 am  

Witam Szymon1980kat;

Polecam zapoznać się z artykułem, tam jest dużo o tym magicznym składniku: białku:
Kulturystyka i witarianizm
http://www.surawka.republika.pl/KIW.html

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.

P.S.
Teraz jest dobra pora aby skontaktować się z plantatorami orzechów laskowych, włoskich itp., i kupić bezpośrednio od nich orzechy, większe ilości w sezonie. Lub z hurtowni. Orzechy i inne nasiona powinno się 24 godziny moczyć przed spożyciem (jest to w powyższym artykule wyraźnie zaznaczone).
:yltype:


OdpowiedzCytat
quueeen
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 86
28/07/2006 4:43 pm  

...masz racje Lily, przeciętny europejczyk przyjmuje dziennie ok 500-1000% normy białka...jaki wniosek...za dużo białka co robi organizm z nim? nowotwory choroby śmierć...


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
28/07/2006 5:11 pm  

Oj, żeby być witarianinem, to trzeba być bardzo bogatym, zwłaszcza witarianinem - kulturystą. Tyle bananów...

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
owieczka26
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 46
03/08/2006 3:18 am  

Słuchaj, "kotku", nie twierdze, ze zycie zwierzat na wsi jest sielanka, bo i bez twoich rewelacji o tym wiedzialam. Nie masz prawa posadzac kazdego, kto glosi inne niz Ty poglady o klamstwo, ani o hipokryzje. Nie znasz mojej matki, ani ja twojej, ale przykro mi, ze Cie "oklamywala". Nie twierdzilam, ze "byczki sa trzymane dla prestizu", a jedynie, ze krowy daja mleko nie koniecznie tylko w okreslonych okresach swego zycia. Poza tym jest spora roznica miedzy "ktos mi powiedzial/ gdzies slyszalam" a informacjami od godnych zaufania, bezstronnych osob, ktore maja jakas wiedze na okreslony temat- nawet jesli nie jest to wiedza "naukowa". Swietnie, ze masz informacje z "pierwszej reki" i ze sie z nami nimi dzielisz, bo sa wazne (i niestety prawdziwe w wiekszosi). Ale nie zapominaj o szacunku dla innych ludzi, szczegolnie jesli maja wieksze doswiadczenie niz Ty (nie mowie tu o sobie).
P.S. z okazji wakacji zycze wszystkim wiecej uprzejmosci na co dzien i duuzo zimnej wody dla ochlody, nie tylko z powodu upalow 😉


OdpowiedzCytat
Strona 6 / 7 Wstecz Następny
  
Praca