Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

substancje antyodzywcze   

  RSS

Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 0
10/02/2009 5:43 pm  

Witam chętnie bym został wegetarianinem, ale obawiam sie o substancje antyodzywcze zawarte w roślinach obecnie ćwiczę na siłowni i potrzebował bym dużej ilości roślin które zawierają duża ilość białka jak soja/soczewica itp czy ktos z was sporzywa codziennie duza ilosc tych roslin ?


OdpowiedzCytat
tru
 tru
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 872
10/02/2009 9:57 pm  

Hej !
W diecie wege można zaszkodzić sobie tylko w jeden sposób - posiadać obawy.

W magazynie Muscle&Fitness od czasu do czasu pojawiały się artykuły o zawodowych kulturystach wege.
W porównaniu ze zdjęciami innych kulturystów (jedzących mięso) - wygladali tak samo z tym że w przeciwieństwie do tych pierwszych - mieli uśmiech na twarzy.

Jeśli chodzi o sprawy żywieniowe - musisz potestować metodą prób i błędów. Każdy oranizm jest inny. Sama soja często nie jest dobrym źródłem białka, wręcz osłabia niektórych - lepsza jest w formie tofu (serka sojowego). Żeby osiągnąć najlepszy efekt trzeba zestawiać ze sobą rożne produkty z różnymi aminokwasami. Np. lepiej jest zjeść ryż z fasolą niz sam ryż i samą fasolę. Ryz z fasolą i warzywami to jest jedno z najlepszych dań bez względu na dietę.

Zaletą jest to że praktycznie nie trzyba dbac o poziom tłuszczu bo zawsze jest odpowiedniej normie (a czasem nawet zbyt małej ;).

Ważną rzeczą w wege diecie jest żelazo. Ciemny chleb, zielone warzywa itp.


OdpowiedzCytat
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 0
10/02/2009 11:26 pm  

jakie produkty polecacie ?


OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 671
10/02/2009 11:37 pm  

Wszystkie poniższe informacje pochodzą z Zeszytu Vivy! napisanego na podstawie artykułów: dietetyczki Audrey Eyton, Michaela Klapera (lek. med.), Davida Ryde'a (internista weganin) i dietetyczki Christine Fenn.

Składniki odżywcze w codziennej diecie:

pełnoziarnizte produkty zbożowe( [b] białko[/b], tłuszcze, witaminy, błonnik) 100g 2-4 razy/dzień
nasiona roślin strączkowych ( [b] białko[/b], tłuszcze, skł. mineralne) 100g (po ugot.) 1-2 razy
warzywa zielone i żółte (wiatminy, skł. mineralne, [b] białko[/b]) 100g 1-3 razy/dzień

" [b] Niedobór białka [/b]nie jest problemem wegetarian - nie znajdziecie udokumentowanego przypadku wśród wegetarian z krajów zachodnich. Jeśli się nie głodzisz, automatycznie otrzymujesz tyle białka, ile potrzebujesz.

Czasami jeszcze spotyka się podział na pełnowartościowe i niepełnowartościowe białko - źródłem tego pierwszego ma być mięso, a drugiego - rośliny. Naprawdę oznacza to, że mięso zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które składają się na białko, podczas gdy wegetarianie uzyskują te aminokwasy z różnych pokarmów roślinnych. Wegetarianie otrzymują więcej niż wystarczającą ilość wszystich aminokwasów i wszystkie światowe autorytety w dziedzinie zdrowia zgadzają się co do tego - więc zapomnij wszystkie nonsensy o jedzeniu określonych pokarmów razem (łączeniu)*"

American Dietetic Assocation Position paper on vegetarian diets 1993. Journal of the ADA, 11: s. 1317-19

" [b] Ile białka potrzebujemy?[/b]
Nie tak wiele jak nam się wydaje - zalecane ilości zmniejszyły się o ponad połowę w ciągu ostatnich dwudziestu lat, kiedy kilka chronicznych chorób powiązano ze spożywaniem abyt dużych ilości zwierzęcego (nie roślinnego) białka. Przeciętny dorosły powinien spożywać od 40 do 70 gramó białka dziennie.

[u]By dać Wam porównanie pomiedzy niektórymi mięsnymi a wegetariańskimi produktami:[/u]
standardowy (50g) kotlet wołowy zawiera 10,2 g białka, a trzy (90g) paluszki rybne - 12,1g; średnia porcja makaronu (190g po ugotowaniu) zawiera 8,5g, średnia porcja fasoli (160g po ugotowaniu) - 12,4g, a mała paczka orzeszków ziemnych (25g) zawiera 6,1g/."


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
10/02/2009 11:39 pm  

Witam Grzes

Polecam stronkę:
http://wegesport.pl

O diecie wegetariańskiej w kulturystyce
http://www.surawka.republika.pl/KIW.html

W warunkach polskich (klimatu umiarkowanego) najlepszym rozwiązaniem są podkiełkowane nasiona.
Zacznij od gryki, owsa bezłuskowego, ciecierzycy.

Polecam też mojego chomika:
http://chomikuj.pl/jedrus1a

Sprawdź pH moczu powinno być w granicach 6,8-7,2
Podaje linka do opracowania jak odkwasić organizm:
http://www.lalbavita.com.pl/strona.php?32532

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 0
10/02/2009 11:55 pm  

no i tu jest pies pogrzebany 40/70g bialka dziennie

czlowie ktory cwiczy silowo potrzebuje 2g bialka na kilogram ciala (niektorzy pisza ze 1,4g ale po wlasnych obserwacjach moge smialo powiedziec ze to malo)

Chce swoja diete oprzec w 70% na roslinach bo z sera bialego, jajek czy ryby nie zrezygnuje zobaczymy jak sie bede czul


OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 671
11/02/2009 12:04 am  

Wątrobie szkodzi nadmiar węglowodanów i nadmiar białek (nadmiar białek jest przetwarzany na węglowodany). Chyba lubisz swoją wątrobę?
Nie staraj się też jeść więcej niż 2g/kg ciała, bo udowodniono, że więcej i tak organizm nie wykorzysta na dzień.
Jeśli będziesz jadł ryby, to będziesz jaroszem. Stosuj ten termin, bo czasem podaje się
w publicznych miejscach ryby dla wegetarian i nie są, uwierz mi, z tego zadowoloeni. 😉


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
11/02/2009 12:13 am  

Po pierwsze ryby to zwierzęta, a po drugie nadmiar białka zwierzęcego szkodzi, np. bardzo obciążając nerki. Oczywiście możesz tego nie odczuć w najbliższych latach, ale kiedyś to się odezwie prawdopodobnie...

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
  
Praca