Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Drozdze piekarskie  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Wege-Aneta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1084
14/01/2007 9:41 pm  

Czy to prawda ze drozdze piekarskie sa robione na tluszczach i mozgach zwierzecych? :exclam: :casstet:


OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 339
14/01/2007 11:30 pm  

www.google.pl Ci pomoże. i hasło: drożdże piekarnicze lub drożdże piekarskie.

Żebyś nie musiała się trudzić, napiszę, że nie są. Hoduje się je na melasie z dodatkami. I zanim zapytasz co to melasa - produkt uboczny przy produkcji cukru.

Drożdże piekarnicze są 100% wegetariańskie, podobno mogą zastępować móżdżki i wątróbkę (pewnie chodzi o smak, a nie o zawarte w nich składniki).

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego


OdpowiedzCytat
Wege-Aneta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1084
15/01/2007 12:05 am  

Dziękuje Zarathos 🙂 Wiem, co to melasa 😛

Ale sie przerazilam, bo wyczytalam, ze podobno tak produkuja drozdze- czyli bledna informacje uzyskalam. Odetchnelam z ulga;)

[edytowane 14/1/2007 od Wege-Aneta]


OdpowiedzCytat
Inesita
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 85
19/01/2007 10:12 pm  

A czy to zdrowo jeść drożdże na surowo?Kupiłam ostatnio kostkę drożdży bo postanowiłam sobie jeść ją po kawałku przez tydzień. 🙂

raaraa swami raaraa!


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
19/01/2007 10:59 pm  

A czy to zdrowo jeść drożdże na surowo?Kupiłam ostatnio kostkę drożdży bo postanowiłam sobie jeść ją po kawałku przez tydzień. 🙂

Nigdy nie jadłam na surowo( w większych ilościach), ale ...
Mój chłopak zrobił ostatnio pastę z drożdży ( w sumie to rozpuszczone drożdże+cebula i przyprawy). Przez ok kilkanascie kęsów kanapki posmarowanej tym specyfikiem próbowałiśmy sobie wmówić, że nam smakuje...ale ostatecznie pasta została wyrzucona. Ale jej zapach i tak było czuć jeszcze następnego dnia.


OdpowiedzCytat
obłudna
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 178
19/01/2007 11:11 pm  

a mi takie 'cudo' smakuje 🙂
racja, smierdzi niemilosiernie, ale ma taki specyficzny smaczek
ja mam nieco skrzywione poczucie smaku moze ;]


OdpowiedzCytat
Wege-Aneta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1084
19/01/2007 11:22 pm  

Takie picie zaiwera podobno duzo cynku. Probowalam kilka razy ale nijak nie moze przelknac ten specyfik przez moj zaladek 😉


OdpowiedzCytat
Inesita
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 85
20/01/2007 11:12 pm  

nie jest takie zle, ja w czasie sesji to z nudów mogę zjeść wszystko 🙂

raaraa swami raaraa!


OdpowiedzCytat
Maze
 Maze
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 592
21/02/2007 11:11 am  

A czy to zdrowo jeść drożdże na surowo?

bardzo niezdrowo, bo drożdże z kostki nie sa czysta kultura (nie sa hodowane w warunkach sterylnych) i moga zawierac komorki innych drobnoustrojow, w tym wywołujących grzybicę. dlatego trzeba drożdże zaparzyc około 10 minut i taki napój dopiero pić. zalewa sie małą grudkę (taka wielkości orzecha laskowego) 1/4-1/2 szklanki wrzątku, bełta i zostawia. i pije szybciutko:)


OdpowiedzCytat
Inesita
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 85
21/02/2007 11:18 am  

a czy takie zaparzenie nie sprawi, że stracą większość swoich właściwości?

raaraa swami raaraa!


OdpowiedzCytat
Maze
 Maze
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 592
21/02/2007 11:27 am  

czy większosc czy mniejszosc to trudno stwierdzic, aczkolwiek maja bardzo korzystny skład aminokwasow i tego zaparzanie na pewno nie zmieni, ucierpii częśc witamin ale innego wyjąćia nie ma- grzybica przewodu pokarmowego to naprawde niewesoła sprawa. zaparza sie je krótko i je zaraz po przygotowaniu, więc wszystkich witamin nie tracą, tylko pewnien %, a już na peno nie ulega zmianie zaewartość składników mineralnych np wspomnianego cynku..
nie zaparzane mozna stosowac od zewnątrz, w postaci maseczki..


OdpowiedzCytat
vanityy
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 186
21/02/2007 12:01 pm  

wyrwne z kontekstu c(: ale zawsze to coś
Drożdże zawierają co prawda aż 17 witamin, w tym biotynę (wit. H) oraz prawie wszystkie z grupy B (z wyjątkiem B17), ale nie mają niezbędnych w zapobieganiu nowotworom witamin: A, C i E. Jednak znacznie wzmacniają ogólną odporność organizmu i dlatego picie drożdży na pewno nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. Zwłaszcza, że zawarte w nich witaminy: B1, B3 i B6 są antyoksydantami.
zawsze jak jestem u babci to dostaje kawalek drozdy i do tego łyżeczke cukru, którą je posypuje . Pod wpływem cukru drożdże sie rozpuszczają i te płynną substancje pochłaniam jednym łykiem bo nie przepadam za ich smakiem


OdpowiedzCytat
vegetena
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 964
21/02/2007 2:32 pm  

Drożdże są dobre na trądzik, można stosować kurację zarówno wewnętrzną (w postaci jedzenia lub napoju), jak i zewnętrzną - maseczki. Polecam, zwłaszcza, że wege 🙂


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
21/02/2007 11:32 pm  

[quote Inesita]a czy takie zaparzenie nie sprawi, że stracą większość swoich właściwości?

Wystarczy temp. 50-60 stopni (15-30 minut) wtedy większość witamin zostanie, jedynie enzymy ulegną zniszczeniu. Natomiast wiele osób moczy w gotowanej wodzie i to jest błędzik.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
Apulejusz
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 124
21/02/2007 11:35 pm  

Wystarczy temp. 50-60 stopni (15-30 minut) wtedy większość witamin zostanie, jedynie enzymy ulegną zniszczeniu. Natomiast wiele osób moczy w gotowanej wodzie i to jest błędzik.

Oj to fakt, a wtedy nie urosną :crash:

[url=http://www.forumveg.webd.pl] [img]http://www.forumveg.webd.pl/album_pic.htm?pic_id=321[/img] [/url]


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca