Zasmakowaliśmy w prostym aczkolwiek przepysznym daniu:
1) Kasza jęczmienna (1 szklanka na 2 osoby wystarczy) z dodatkiem przesmażonej cebulki, pieczarek i/lub grzybów leśnych - jeśli nie mamy leśnych to trzeba zadowolić się pieczarkami, ale leśne dają milsze doznania smakowe ;).
2) Sos na bazie papryki czerwonej, groszku konserwowego razem z zalewą, pomidorów z puszki, kilku garści granulatu sojowego. To wszystko przyprawione solą, pieprzem, chilli/cayenne i przyprawą chiang mai curry konytai.
Polecam.
A mleko kokosowe to tak w ramach zabielania, walorów smakowych, czy i jedno i drugie? Nie jadlam go jeszcze w slonej potrawie
raczej w ramach walorów smakowych, zupy ostatnimi czasy rzadko zabielam 😉 Znalazłam kiedyś taki przepis i postanowiłam wypróbować:
http://www.weganizm.com/soczewicowa.html
Z mlekiem kokosowym polecam też:
http://puszka.pl/przepis/3952-curry_kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe.html
oraz
http://puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html
[edytowane 24/1/2011 przez sunflower_ren]
Zapiekanka własnego pomysłu:
-szklanka ugotowanej brązowej soczewicy,
-szklanka ugotowanego brązowego ryżu,
-posiekana cebulka,
-starte 4 pieczarki,
-starty żółty ser (ok 15dag)
-4 jajka,
-sól, pieprz.
Wymieszać, wlać do naczynia żaroodpornego i piec ok 40min w temp 180stC
[edytowane 26/1/2011 przez Bellis_perennis]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja