Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co dziś na obiad?  

Strona 202 / 280 Wstecz Następny
  RSS

Blueberry
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 287
24/01/2011 8:38 pm  

A mleko kokosowe to tak w ramach zabielania, walorów smakowych, czy i jedno i drugie? Nie jadlam go jeszcze w slonej potrawie

Trawożerca


OdpowiedzCytat
trafka
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 52
24/01/2011 8:55 pm  

makaron wymieszany z sosem serowo-koperkowym i góra duszonych warzyw- marchew, cebula, pietruszka, por, pomidory, seler w sosie własnym

mała lady punk


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1236
24/01/2011 9:37 pm  

Zasmakowaliśmy w prostym aczkolwiek przepysznym daniu:
1) Kasza jęczmienna (1 szklanka na 2 osoby wystarczy) z dodatkiem przesmażonej cebulki, pieczarek i/lub grzybów leśnych - jeśli nie mamy leśnych to trzeba zadowolić się pieczarkami, ale leśne dają milsze doznania smakowe ;).

2) Sos na bazie papryki czerwonej, groszku konserwowego razem z zalewą, pomidorów z puszki, kilku garści granulatu sojowego. To wszystko przyprawione solą, pieprzem, chilli/cayenne i przyprawą chiang mai curry konytai.

Polecam.

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
sunflower_ren
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 382
24/01/2011 10:22 pm  

A mleko kokosowe to tak w ramach zabielania, walorów smakowych, czy i jedno i drugie? Nie jadlam go jeszcze w slonej potrawie

raczej w ramach walorów smakowych, zupy ostatnimi czasy rzadko zabielam 😉 Znalazłam kiedyś taki przepis i postanowiłam wypróbować:
http://www.weganizm.com/soczewicowa.html

Z mlekiem kokosowym polecam też:
http://puszka.pl/przepis/3952-curry_kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe.html
oraz
http://puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html

[edytowane 24/1/2011 przez sunflower_ren]


OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 287
24/01/2011 10:25 pm  

Dzięki sunflower, zawsze udzielasz wyczerpujących wypowiedzi :).
Muszę w takim razie wypróbować, może mleko kokosowe bedzie się lepiej komponować z zupą niż sojowe.
Ostatnimi czasy bardzo mi brakuje mi zabielonej zupki 🙁

Trawożerca


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
24/01/2011 10:37 pm  

[b]Sunflower[/b] zauważyłam, że masz konto na puszce ;P może też sobie założę 😀 albo może jakiś blog kulinarny? 😀


OdpowiedzCytat
sublime86
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 361
24/01/2011 10:39 pm  

U mnie dziś zupa szczawiowa 🙂


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
25/01/2011 2:42 pm  

przedwczoraj: zapiekanka: ziemniaki, kukurydza, brokuły zalane szpinakiem z jajkiem
wczoraj: makaron pełnoziarnisty (połamane na 3 części spaghetti) z kukurydzą, marchewką, czerwoną cebulką, brokułami, pietruszką (korzeń i nać).
dziś:?


OdpowiedzCytat
bazylia.fo
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 15
25/01/2011 4:30 pm  

zupa z podpieczonych warzyw: pomidora, papryki, cebuli...


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
25/01/2011 4:39 pm  

Na pomidorowo ryż z soczewicą i dużą ilością cebulki. Do tego gotowana kiszona kapusta 😀


OdpowiedzCytat
Wege-Aneta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1084
25/01/2011 5:35 pm  

umnie ziemniaki z kotletami z kalafiora i pieczarkami;)


OdpowiedzCytat
waris
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 485
25/01/2011 5:45 pm  

kluski śląskie z sosem grzybowym do tego surówka z marchewki i z selera


OdpowiedzCytat
rubia
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1077
25/01/2011 7:46 pm  

Kotlety z zielonej soczewicy i szpinaku z przyprawami+ ryż+ surówka z białej kapusty.


OdpowiedzCytat
Wege-Aneta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1084
26/01/2011 3:38 pm  

zupa z ciecierzycy 🙂


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
26/01/2011 3:38 pm  

Zapiekanka własnego pomysłu:
-szklanka ugotowanej brązowej soczewicy,
-szklanka ugotowanego brązowego ryżu,
-posiekana cebulka,
-starte 4 pieczarki,
-starty żółty ser (ok 15dag)
-4 jajka,
-sól, pieprz.

Wymieszać, wlać do naczynia żaroodpornego i piec ok 40min w temp 180stC

[edytowane 26/1/2011 przez Bellis_perennis]


OdpowiedzCytat
Strona 202 / 280 Wstecz Następny
  
Praca