Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Masło roślinne.  

  RSS

Matello
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 48
21/09/2009 2:23 pm  

Witam, znacie może jakieś pewne, wegańskie, ogólnodostępne masło roślinne? Bo nie wiem jak można jeśc chleb / gotowac zupę bez wsparcia masła, a na weganizm przechodzę dopiero dziś.


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1730
21/09/2009 11:14 pm  

Zachęcam do korzystania z wyszukiwarki i zapraszam do podobnych wątków:

http://wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1480
http://wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&fid=6&tid=234&page=1&orderdate=

A tak naprawdę to łatwo obejść się w kuchni bez masła. Przy kanapkach można po prostu się od niego odzwyczaić i niczym nie smarować - dla mnie osobiście nie ma znaczenia, czy chleb jest "suchy" pod dodatkami. Można je też zastępować różnymi zamiennikami - smarować samym olejem/oliwą, tofu, pastami warzywnymi, strączkowymi, z awokado, z orzechów. Najbardziej zbliżone smakiem i konsystencją są pasty z nasion roślin oleistych, np. słonecznika czy sezamu.

Przykładowe przepisy:
http://puszka.pl/przepis/5097-pasta_slonecznikowa.html
http://puszka.pl/przepis/3586-pasta_z_groszku_konserwowego_z_czosnkiem.html
http://puszka.pl/przepis/2057-straczkowa_pasta_do_kanapek.html
http://puszka.pl/przepis/3492-pasta_z_awokado_1.html
http://puszka.pl/przepis/3713-maslo_sezamowe.html

Zachęcam do przeglądania strony puszka.pl, bo możliwości są dziesiątki.

Nie rozumiem za to do końca, po co Ci masło w zupie... Jeśli chodzi o zasmażkę, to można ją równie dobrze zrobić na oleju.

Życzę powodzenia w przechodzeniu na weganizm 🙂 W razie wszelkich wątpliwości pamiętaj, że masz nas
😉

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
Matello
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 48
21/09/2009 11:21 pm  

Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
22/09/2009 12:11 am  

Ja smaruję chleb masłem, ale ponoć super smakuje posmarowany dobrą oliwą ( o czym chyba napisała xxl) 😉 I wtedy przyswajasz z olwiy wszystko co najlepsze - gotowanie czy smażenie niszczy część cennych składników.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
sabrinka
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 19
22/09/2009 10:00 pm  

Ale chleb nie staje się zbyt "mokry" od tej oliwy?


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
23/09/2009 12:55 am  

W sumie to nie próbowałam 😉 Wydaje mi się, że do ciemnego , ciężkiego razowego chleba to pasuje, biały może rozmięknąć. I do grzanek.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
sabrinka
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 19
23/09/2009 1:27 am  

No właśnie...ciekawe 😉 spróbuję któregoś dnia, może jakąś lepsiejszą oliwą 🙂


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
01/10/2009 12:08 am  

Zabrakło mi wczoraj masła i polałam chleb oliwą ( pod biały ser ). Efekt zaskakująco dobry.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
  
Praca