Zdecydowanie nie ma się o co martwić. Nasiona roślin strączkowych zawierają cenne białko roślinne oraz błonnik. To jeden z głównych produktów, które powinny występować w codziennej diecie wegetarian i wegan. Należy pamiętać, aby odpowiednio je przyrządzać. Polecam zajrzeć do książki pt. "Odżywianie dla zdrowia", gdzie bardzo dobrze rozpisany jest proces przygotowywania różnych rodzajów nasion roślin strączkowych.
Należy pamiętać o płukaniu, moczeniu, gotowaniu bez lub z przykrywką, a także o odlewaniu lub nie wody po moczeniu lub jej wymiany w trakcie gotowania. Tego typu zabiegi konieczne są, aby pozbyć się toksycznych związków powodujących bardzo często niestrawność i wzdęcia u wielu osób.
Należy także dodawać duże ilości przypraw ułatwiających trawienie do takich dań. Bardzo dobrze sprawuje się tutaj m.in. majeranek, koperek, kminek, a także algi morskie.
Jeśli jesteście zainteresowani dokładnymi informacjami na ten temat mogę przygotować odpowiedni artykuł z bardziej szczegółowymi informacjami.
Rośliny strączkowe mają także wiele leczniczych właściwości i tak np. fasolka mung działa detoksykująco na nasz organizm poprzez dużą zdolność do wchłaniania metali ciężkich i innych toksyn z naszego organizmu. Wg. dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej czarna fasolka Adzuki działa leczniczo i wzmacniająco na nerki. Soczewica natomiast to najlepsza alternatywa w naszej diecie dla mięsa i nabiału. W połączeniu np. z ryżem daje białko pełnowartościowe.
Pozdrawiam,
Dietetyk
Katarzyna Fizia
[edytowane 18/9/2012 przez Dietetyk_VivaLaVita.pl]
Dietetyk_VivaLaVita.pl
Mnie szkodliwością strączków zbombardowała koleżanka, która jest na tej popularnej ostatnio nieszczęsnej diecie PALEO. Wysłała mi książkę jakiegoś paleo-guru, który pisze, że jaskiniowcy ich nie jedli, bo zakwaszają organizm.
Szkoda, że nie napisał jak bardzo mięso zakwasza organizm, a przecież poleca je w rekordowych ilościach. Ogólnie ta dieta mnie przeraża. Odrzuca wszystkie zbożowe produkty na rzecz trzech kilo wołu dziennie :rotfl:
Dieta powinna być zrównoważona pod względem kwasowo-zasadowym. Dieta wegetariańska i wegańska oparta o tak dużą ilość warzyw i owoców nie stanie się mocno zakwaszająca z powodu uzupełniania białka nasionami roślin strączkowych. Pamiętajmy, że najważniejsza jest równowaga.
Pozdrawiam,
Dietetyk
Katarzyna Fizia
Mnie szkodliwością strączków zbombardowała koleżanka, która jest na tej popularnej ostatnio nieszczęsnej diecie PALEO. Wysłała mi książkę jakiegoś paleo-guru, który pisze, że jaskiniowcy ich nie jedli, bo zakwaszają organizm.
Szkoda, że nie napisał jak bardzo mięso zakwasza organizm, a przecież poleca je w rekordowych ilościach. Ogólnie ta dieta mnie przeraża. Odrzuca wszystkie zbożowe produkty na rzecz trzech kilo wołu dziennie :rotfl:
Dietetyk_VivaLaVita.pl
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja