Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
"prowadź swój pług ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

"prowadź swój pług przez kości umarłych" O.Tokarczuk

9 Wpisy
7 Użytkownicy
0 Reactions
3,944 Widoki
(@4972)
Wpisy: 140
Estimable Member
Rozpoczynający temat

[#4888]

czytaliście najnowszą powieść Tokarczuk? myślę, że nas, wegusów, szczególnie zainteresuje 🙂
To historia kilku morderstw w Kotlinie Kłodzkiej opowiedziana przez Janinę Duszejko. Z wykształcenia Duszejko jest inżynierem budowy mostów, z zawodu- nauczycielką, z zamiłowania zajmuje się horoskopami, ale przede wszystkim- co nas najbardziej interesuje- walczy o prawa zwierząt. Walczy z myśliwymi, z kłusownikami, z właścicielem fermy lisów.
Policja nie może znaleźć sprawców kolejnych morderstw, jednak gdy główna bohaterka wpada na pomysł, że to zwierzęta mszczą się na ludziach, nikt nie chce jej wierzyć...
Ciekawa i bardzo wciągająca historia- polecam;)

Opublikowano : 12/02/2010 7:13 pm
(@7583)
Wpisy: 361
Reputable Member

Widziałam tę książkę dzisiaj w empiku i już sam tytuł przykuł moją uwagę. Przeczytać- przeczytam na pewno- zresztą bardzo cenię twórczość Tokarczuk 😉

Opublikowano : 12/02/2010 7:19 pm
(@6116)
Wpisy: 3467
Famed Member

Jak zobaczyłam temat na głównej od razu pomyślałam, że Ty go wrzuciłaś 😛

Po ile jest ta książka?

Opublikowano : 12/02/2010 7:31 pm
(@4972)
Wpisy: 140
Estimable Member
Rozpoczynający temat

wybacz, nie zauważyłam,że już był temat o tej powieści. książka chyba ponad 30 zł kosztuje, ale warto 🙂

Opublikowano : 13/02/2010 12:08 am
(@6104)
Wpisy: 1596
Noble Member

Też bardzo cenię jej twórczość, więc przeczytam na pewno. Muszę się wobec tego wybrać do Empiku.

Opublikowano : 13/02/2010 1:16 am
(@8865)
Wpisy: 27
Eminent Member

Książka jest po prostu rewelacyjna, świetny klimat. Pani Olga Tokarczuk jest obecnie jedną z lepszych polskich pisarek.

Czytając ,,Prowadź...." miałem ochotę wyjść wieczorem z domu udać się do Pani Duszejko i przy gorącej czekoladzie z nią porozmawiać. Czy tylko ja miałem na to ochotę?

Opublikowano : 08/03/2010 5:18 pm
(@nova-nike)
Wpisy: 173
Estimable Member

Heh, a mi mimo istotnych treści zawartych w książce, totalnie sie nie podobała, W kilku miejscach przekazano ciekawe informacje i poglądy na temat zwierząt, ale poza tym książka była nudna. Także przedstawienie bohaterki jako totalenej dziwaczki, która rozpoznaje przyszłość z gwiazdach, nie pomogło głoszonym przez nie poglądom. Szkoda, że autorka nie odrzuciła choć tych 'horoskopów', książka byłaby bardziej poważna, może niektórzy bardziej do serca wzięliby info o zwierzakach. A tak sądzę, że wegetarianizm jako światopogląd zostały umieszczone gdzieś na poziomie wróżek 🙁

Opublikowano : 20/07/2010 4:51 pm
(@9151)
Wpisy: 30
Eminent Member

Zaskakujące zakończenie. Hm jak dla mnie za dużo odniesień do astrologi ale ogólnie ciekawa książka, anty myśliwska co już jest wielkim plusem

Opublikowano : 25/07/2010 3:39 am
(@6116)
Wpisy: 3467
Famed Member

Kończę czytać tą książkę i bardzo mi się podoba.

Nie zgodzę się z wcześniejszą opinią, że przedstawienie bohaterki jako dziwaczki zaszkodziło przekazowi książki. Moim zdaniem pomogło to pokazać że dla ludzi wszelka inność jest od razu dziwactwem i wariactwem. Dla mnie Duszejko jest osobą ciekawą, nieco ekscentryczną. Nie wszystko co ważne i poważne musi być przekazane w sposób poważny.

Opublikowano : 04/07/2011 1:14 am
Udostępnij: