Z wegedzieciaka -> [url] http://www.wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=1679&postdays=0&postorder=asc&start=0[/url]
Przyznaję się bez bicia, że robię razem z rodzicielką przetwory z małą ilością (ale zawsze z jakąś ilością) cukru. Po prostu, nie mam forsy na np. fruktozę (do takiej ilości owoców chyba bym zbankrutowała), więc robię dżemy niskosłodzone (jakoś nie mam zaufania do daktyli czy rodzynek, ale może warto spróbować?).
cukier trzcinowy jest zdrowszy niz zwykly ale tez drogi... jest jeszcze miod ale nie wszyscy wege uznaja miod [i on rozpuszcza np budyn nie iwem jak jest z przetworami]
ja kupuje czasem konfitury na ktorych jest napisane 'slodzone sokiem z winogron' [czyli w wiekszosci glukoza] sa pyszne [nie wiemc zy to od tego soku] ale dosc drogie niestety - nie wiem czy taki skondensowany sokz winogron mozna gdzies dostac...
chetnie bym sprobowala takich przetworow z daktylami :red:
ale wiecie co... fruktoza w organizmie bardzo szybko sie przyswaja i zostaje od razu zamgazynowana i najszybciej sie przeradza w tkanke tluszczowa 😉
żyj i daj żyć innym 😛
Coconut, ja zaś mam owoców pełno z działki (choć w tym roku sucho i wcale tak pełno ich nie było 😉 ) i kupowanie fruktozy za ok. 8 zł/kg, gdzie będę potrzebować tych kilogramów 10, 12, może więcej, to trochę sporo wychodzi w porównaniu do sacharozy, a to i tak liczę po mniejszej ilości.
a czy ktoś z was zaprawia ogórki w occie? moja mama od lat zaprawiając ogórki słodko-kwaśne w słoiki zalewa je octem z cukrem (wiem brzmi okropnie), ponadto oczywiście dodaje inne przyprawy koper, gorczyca, pieprz, ziele itp., ale chodzi właśnie o ten cukier. Czym można go zastapić, bo bez słodkiego dodatku sa po prostu nie dobre. W tym roku jeszcze trochę ogórków zostało, więc może uda mi się je jeszcze zaprawić po swojemu.
z dokładnością atomowej sekundy globalnej, wyruszyliśmy ratować świat, podejmując się niewykonalnej sprawy
W sklepach wegetariańskich i ze zdrową żywnościa można nabyć słód. Kosztuje około 8 zł. za słoik. Słoik jest dość duży, a słód jest słodszy od cukru. Nie wiem jak się sprawdza z przetworami, nigdy nie próbowałam.
The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.
dzieki za rady, spróbuję z gruszkami i marchewkami, może wyjśc ciekawie, dam znać jak mi poszło. Słód właśnie widziałam w sklepie, niestety cena trochę mnie odstraszyła, nie wiem jaka ma datę przydatności, jeśli można go trzymać długo to nawet bym się skusiła wtedy wystarczyłby mi na dłużej.
z dokładnością atomowej sekundy globalnej, wyruszyliśmy ratować świat, podejmując się niewykonalnej sprawy
Ja jak już jem powidła, to zrobione przez mame i z cukrem zwykłym. I tak dużo dla mnie robi że tak toleruje moje "wybrzydzanie". Nie bede wariować z cukrem :)). Już bardziej szkodzi nam cez znajdujący się w końcówkach marchewek niż ten cukier.
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury.
Naprawdę nie ma sposobu by nie dać tego cukru, na necie było napisane ,że można i się nie zepsuje jeśli się dobrze spasteryzuje .
Ile powinnam gotować jabłka na dżem?
A jeśli nie dżem to co mogę pożytecznego z tych jabłek zrobić są to antonówki zgniją mi jeśli czegoś nie uczynię POMÓŻCIE! :((
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja