Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

grzyby shitake  

  RSS

barbra2
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 34
12/09/2006 2:29 pm  

Co mozna robić z tych grzybków? Kupiłam sobie w przypływie fantazji taka kostkę z grzbnią (18 zł) i teraz zaczyna mi plonować. Zrobiło sie tego troche dużo jak na mnie. Czy mozna je suszyć jak nasze grzyby. Czy sa może jakies przepisy specjalnie dla nich? Czy ktos może też je hoduje? 😎


OdpowiedzCytat
Reiha
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 593
12/09/2006 4:55 pm  

Shitake, często nazywane także Poku, to japońska nazwa grzyba Ta-ké, który rośnie na drzewach Shii. W tradycyjnej medycynie chińskiej znane również jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który powoduje odzyskanie wigoru i witalności, wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu. Jednak ich najważniejsze zalety to działanie złożonego węglowodanu, który pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych oraz zapobiega starzeniu się. Grzyby Shitake są także najstarszym na świecie grzybem uprawianym przez człowieka.
Doskonale smakują w potrawach z warzywami, sosach, sałatkach oraz smażone w panierce panko lub obtaczane w mące kukurydzianej. Grzyby shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją.
Grzyby shitake oczyszczają organizm z tłuszczu zwierzęcego. Jadanie tłuszczu zwierzęcego - jak donoszą badania naukowe - sprzyja powstawaniu guzów i nowotworów. Grzyby shitake oczyszczają również organizm z nadmiaru soli, a także obniżają temperaturę ciała. Właśnie z tego względu, należy stosować je z ostrożnością. Z reguły bezpieczne jest zjadanie jednego grzybka dziennie, a w przypadku "zimnych" osób - 2-3 razy w tygodniu. Jest to także dobry środek obniżający gorączkę: jeden shitake ugotować w filiżance wody, a wywar podać np. dziecku z podwyższoną temperaturą. Należy robić to jednak ostrożnie, ponieważ temperatura może opaść zbyt nisko. Grzyby te przed gotowaniem należy moczyć przez około 15-30 minut.
O suszeniu i uprawie w domu możesz poczytać tu: [url] http://www.nagrzyby.pl/articles.php?id=253[/url]

Co do przepisów to np.:

[u] SHIITAKE PO KOZIAŃSKU NA MAKARONIE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM [/u]
Składniki główne:

5 dorodnych kapeluszy grzybów shiitake
makaron kokardki lub wstążki
ser wędzony Mozarella
dwa jajka
szczypiorek lub pietruszka

sos pomidorowy:

1/2 cebuli
2 pomidory
1/2 świeżej papryki zielonej
1/2 świeżej papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
cukier i ocet, sól pieprz , papryka słodka do smaku
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego

wykonanie sosu:

zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, pokroić w kostkę paprykę oraz pomidory (bez skóry, tylko miąższ - bez wody i pestek), zgnieść ząbki czosnku i dodać koncentrat pomidorowy.
Zesmażyć wszystkie składniki zalać wodą (około 2 szklanki)i dusić do miękkości oraz do odparowania wody na tyle żeby sos stał się pół gęsty.
Tak powstały sosik doprawić cukrem , octem, pieprzem , solą oraz papryką słodką - można dodać chili dla tych, którzy lubią lekki diabelski smaczek.
Wykonanie potrawy:

Zesmażyć na maśle grzyby shiitake, ugotować makaron aldente, ugotować jajka na twardo i pozostawić tylko żółtka. Ser wędzony pokroić w wąskie paseczki.
Na ugotowany makaron nałożyć zesmażone grzyby, posypać pokruszonym ugotowanym żółtkiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką .
Tak ułożony na półmisku specyjał otoczyć wieńcem sosu pomidorowego który posypać nalezy skrojonym wędzonym serem.

[u] SHIITAKE SMAŻONE NA MAŚLE[/u]

Składniki :

grzyby shiitake
masło , olej
pieprz ,sół do smaku
wykonanie

Grzyby pokroić w paski
Masło i olej rozgrzewamy na patelni
Grzyby wrzucić na rozgrzanš patelnie , przyprawić solą i pieprzem do smaku i smażyć ciągle mieszając, aż do uzyskania złotego koloru .

Don't let me detain you.


OdpowiedzCytat
  
Praca